Vil ha “norsk” EU-avtale

 

Tirsdag morgen gikk Jeremy Hunt ut med sin egen visjon av Storbritannias framtid utenfor EU, og ber EU tilby britene det han kaller en “Norge pluss”-avtale.

I et innlegg i The Telegraph ber han tirsdag EU tilby en avtale som ligner på det Norge har i kraft av EØS, men samtidig innføre restriksjoner for folk som i dag kan bevege seg fritt innad i EU.

«…og med dette åpne opp et rom for en «Norge pluss»-løsning for oss – full tilgang til det indre markedet med et fornuftig kompromiss om regler for fri bevegelse. Som deres største ikke-EU handelspartner, er det i den europeiske interesse å gjøre denne avtalen for dem like mye som det er i vår interesse å sikre det.»

Kontroversiell
Hunt har vært helseminister i Storbritannia siden 2012 og er en av de mest kontroversielle statsrådene i David Camerons regjering. Fra slutten av 2015 har han vært i en heftig strid med den britiske legeforeningen, siden han og de konservative har forsøkt å presse frem et sjudagers helsevesen, med det britiske legefagforeninger anser som dårligere arbeidsvilkår.

Nå seiler han opp som en av politkerne som kan overta som statsminister etter at David Cameron varslet sin avgang til høsten, som følge av resultatet i folkeavstemningen om Brexit. Hunt forventes å kjempe om statsministerposten sammen med andre konservative topper som Theresa May og Brexit-generalen Boris Johnson.

Vil tvinge reforhandling i Norge
Erik Oddvar Eriksen, professor ved Senter for europaforskning på Universitetet i Oslo sier til VGNett at sist ukes Brexit-avstemning.

– Brexit vil nok tvinge fram en reforhandling, også for Norges del. Når norske politikere advarer britene mot å bli som Norge, er det med norske interesser i bakhodet. De er redde for at EØS-avtalen vil ryke, sier Eriksen.