Svarte overrepresentert i politiets drapsstatistikk

Amerikansk politi dreper fortsatt flest afroamerikanere i forhold til befolkningen ellers, viser nye tall (Foto: Illustrasjon).

Alton Sterling ble 37 år. Natt til tirsdag 5. juli ble han skutt av politiet utenfor storkiosken hvor han jobbet. To videoer pluss en film fra et overvåkningskamera som viser hva som skjedde, er spredt på nettet, melder NRK.

 
Foto : Skjermdump/YouTube

Allerede dagen etter at han døde, ble han hedret med et symboltungt veggmaleri i kristusstil på en husvegg i hjembyen Baton Rouge i Louisiana. Hilsener og minneord er skrevet nedover hele veggen.

Drapet har vakt harme, borgerrettsforkjempere ser et mønster, og USAs justisdepartement sier det skal granskes.

Svarte overrpresentert blant minoriteter
Ifølge avisa The Guardian som holder tellingen, er 560 mennesker skutt og drept av amerikansk politi fra 1. januar til 6. juli 2016. Tallene er brutt ned på kjønn, etnisitet og alder. I tillegg er det ført statistikk over om offeret var bevæpnet.

Av de 560 var 269 hvite, 135 er svarte, 84 hadde latinsk bakgrunn, 12 asiatisk, 13 indiansk (Native Americans) og 47 hadde ukjent bakgrunn. Målt etter andel i befolkningen er det svarte og indianere som topper lista.

Femdobbelt så stor risiko
Nettsiden Mapping Police Violence fører statistikk over svarte som drepes av politiet. I fjor var tallet 346 svarte. Av disse var 102 ubevæpnet. I bare to av de 102 tilfellene ble politifolkene dømt for drapene.

37 prosent av de ubevæpnede menneskene som ble drept av politiet i fjor, var svarte. I den amerikanske befolkningen utgjør svarte bare 13 prosent.