– Vi står klare til å overta makten i Norden

Nytt giv på Sørlandet: Miljøer tilknyttet Den nordiske motstandsbevegelsen (gamle Nordfront) har vært aktive i Sverige i en årrekke. Sist helg fotograferte man deltakere under Pride-paraden i Kristiansand og hengte opp homokritiske bannere. Bildet er tatt fra en marsj under Sveriges nasjonaldag.

I Ludvika, midt i Sverige, har flere sentrale skikkelser i det høyreekstreme miljøet i Norden samlet seg. Her kan de jobbe relativt uforstyrret med å fremme organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen.

– Vi er en nasjonalsosialistisk kamporganisasjon som er aktive i store deler av Norden. Vi kjemper for det nordiske folkets overlevelse og frihet, sier lederen for den norske delen av organisasjonen, Haakon Forwald til TV 2.

Forwald tror det er realistisk at organisasjonen kan ta makta i hele Norden. Og da kan alle maktmidler tas i bruk.

– Det kan skje gjennom et demokratisk valg. Men det kan også skje gjennom borgerkrig. Det er mange aktuelle scenarioer, sier han videre

Bekymrer sikkerhetstjenesten
Sikkerhetstjenestene i Norge, Sverige og Finland mener at dette er en den farligste høyreekstreme grupperingen i Norden for tiden. For selv om de ikke er mer enn 50 til 100 aktivister i Norge, har de en streng disiplin og er godt organisert.

At den militante gruppen har blitt mer aktiv den siste måneden, overrasker ikke en av Norges fremste forskere på høyreekstreme miljøer, Jakob Ravndal ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Det er tydelig at de har kommet fram til at de nå er klare og har sånn sett tatt alt opp et hakk. De har deltatt i langt flere aksjoner enn tidligere og også tatt mer risiko i form av at de er mye mer synlige i offentligheten, sier Ravndal til TV 2.