Avgjørende for Iraks fremtid

Koalisjonsstyrkene har startet offensiven mot Mosul. Norsk Folkehjelp frykter på sin side at krigshandlingene vil føre til at flyktninger fanges i minefelt i utkanten av byen.
Foto: flickr.com
Irakiske styrker har gått inn Mosul, og Flyktninghjelpen advarer om at dette vil være avgjørende, ikke bare for 1,2 millioner Irakere, men for hele landet.  

– Siden operasjonen i Mosul startet for noen uker siden har vi sett tusener av mennesker som har flyktet fra hjemmene sine, familier som har blitt splittet, sårede sivile og flere som har blitt drept av snikskyttere eller eksplosiver, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Wolfgang Gressmann, til flyktninghjelpen.no.

Videre sier han at man forbereder seg på det verste.

– 1,2 millioner sivile liv er i fare og Iraks fremtid står på spill. Mennesker i Mosul og nærliggende områder har levd i et nådeløst og skremmende mareritt i to og et halvt år. Vi er alle ansvarlige for å få en slutt på dette.

Har ansvar for Iraks fremtid
Siden militæroperasjonen startet den 17.oktober, har 18.000 irakere flyktet fra hjemmene sine. Mange har flyktet til nyåpnede leirer for fordrevne. Leirene fylles raskt opp og kan på nåværende tidspunkt ikke huse mer enn 54.000 mennesker, men flere leirer settes opp.

– Utover akutt nødhjelp til sivilbefolkningen, har landene involvert i militæroperasjonen også et ansvar for Iraks fremtid, sier Gressmann til flyktninghjelpen.no.