– Nyankomne må rette seg etter franske verdier

 
Foto: European People's Party
Slik uttalte høyresidens kandidat Francois Fillon (bildet) under torsdagens primærvalgdebatt med sin motstander Alain Juppé.
0Shares

Torsdag kveld møttes de to gjenværende kandidatene fra det franske høyrepartiet Republikanerne til en siste debatt. Det ble en hard, men velformulert konfrontasjon i to timer mellom to veteraner i fransk politikk, ifølge NRK.

Begge kandidatene tilhører den moderate høyresiden, og sees på som et slags bolverk mot at ytre høyre og Front Nationals kandidat Marine Le Pen skal vinne valget.

Under gårsdagens tv-sendte debatt sparret Juppé og Fillon om fransk identitet og hva den er. Juppé mener Frankrikes styrke ligger i ulikhetene.

– Vi er ikke alle like: Vi har forskjellig opphav, forskjellig hudfarge, forskjellig religion og noen har ikke religion i det hele tatt, sa Juppé.

Fillon som representerer den mer katolske delen av Frankrike var tydelig på at alle som kom til Frankrike måtte integrere seg og respektere den franske identiteten.

– Når du kommer inn i noen andres hus er man høflig og forsøker ikke å ta makten, sa han.

Fillon favoritt
En rask meningsmåling tatt opp i etterkant av den tv-sendte debatten, viser at Fillon gjorde det best. 71 prosent av konservative og sentrumsorienterte høyrevelgere mente han vant debatten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Fillon vant første runde overraskende overlegent. Søndag avgjøres det hvem som blir partiets kandidat. Vinneren skal så ut i en lang valgkamp mot både Front Nationals Marine Le Pen og flere sentrum- og venstrekandidater.