Norsk-somaliske Hassan ble statsminister

Hassan Khaire, her avbildet i 2010 mens han jobbet i Flyktninghjelpen og skulle til audiens på Slottet hos Kong Harald. Nå er han blitt utpekt til statsminister i opprinnelseslandet.
Foto: Skjermdump/YouTube/Kongehuset
Eks-flyktningen og norsk-somalieren Hassan Ali Khaire (49) er utnevnt til ny statsminister i Somalia.
0Shares

Som 21-åring kom Khaire (bildefaksmilen) som flyktning fra Somalia til Vestre Slidre i Valdres. Senere flyttet han til Oslo for å studere.

Khaire har dobbelt statsborgerskap fra Norge og Somalia. Presidenten som utpekte ham, Mohamed Abdullahi Farmajo, bærer både amerikansk og somalisk pass. Han vant valget 8. februar, og er selv tidligere statsminister og leder Tayo-partiet, melder VGNett.

Fra bistandsarbeider til politiker
Khaire har fra sin tid i Norge sterke forbindelser til Flyktninghjelpen. Han jobbet ved hovedkontoret i Oslo i 2002, blant annet som koordinator for deres beredskapsstyrker. Senere var han områdesjef for Flyktninghjelpen in Somalia og landdirektør i Kenya og Somalia. Fra 2011 til 2014 var han regionaldirektør for Afrikas horn basert i Nairobi.

– Flyktninghjelpen gratulerer Khaire med utnevnelsen. Somalia er rammet av ekstrem tørke og risikerer å stå overfor en sultkatastrofe i 2017, og vi håper og tror at Hassans bakgrunn setter ham i stand til å støtte Somalia og det somaliske folk i en slik krevende tid, sier  sjef for Samfunnsavdelingen i Flyktningehjelpen, Harriet Rudd til VGNett.