Fra sjenert til eksponert

Yasmin er ikke usikker på seg selv lenger

Yasmin Osee Aakre (27) er en av årets 19 semifinalister i Miss Norway. Hun var med i fjor, og kom på tredjeplass. En god plassering, men ikke bra nok. Hvis man kommer på førsteplass i Miss Norway, kommer man til Miss Universe.

Osee Aakre er halvt afrikansk og halvt norsk. Gjennom barndommen følte hun seg ikke utenfor, men kjente på å være annerledes med sitt store, krusete hår. Etter en til dels tøff ungdomstid med dårlig selvtillit er Yasmins største drøm å nå Miss Universe. En prinsessedrøm.

– Får man det til, har man klart noe stort.

Yasmin deltar i Miss Norway for andre gang.
Foto : Privat

Sjenert og usikker
Yasmin er vokst opp med moren, bestemoren og to søsken. Hun gikk ikke i barnehage som liten og var derfor ikke vant med andre barn da hun begynte i førsteklasse.

– Jeg var vant med søsknene mine, og syntes de andre barna var skumle.

I mens de andre barna hoppet strikk og hadde det gøy, var Yasmin redd og usikker. Hun turte ikke å ta initiativ til å leke. Trygghet fant hun i fadderen sin, og det var i begynnelsen den eneste personen hun turte å være med i skolegården. Hun var sjenert gjennom barne- og ungdomsskolen, og det gjorde at hun aldri ble trygg på seg selv.

Spiseforstyrrelse
I ungdomstiden følte Yasmin at alle de andre jentene var mye mer populære enn henne. De var tynnere, og kulere. I fjortenårsalderen utviklet hun en spiseforstyrrelse. Det startet med anoreksi, og gikk over til bulimi. Da Yasmin var 18 år, ble hun frisk. Foruten et tilbakefall tidlig i tjueårene har hun vært frisk siden.

– Man blir aldri helt kvitt det, og vet jo ikke om man får et nytt tilbakefall, men jeg er i hvert fall innstilt på å ikke få det.

Yasmin er glad Miss Norway ikke har det samme fokuset som missekonkurranser i andre land. Hun forteller at det i Norge er mer fokus på proff opptreden i media, blogging og å få sponsorer og liknende.

– Det er ikke et utseendepress fra ledelsen.

Selv er hun opptatt av å være et godt forbilde, og synes ikke det er nødvendig å endre seg for en missekonkurranse. Hun ønsker å vise andre usikre at man kan få det til i missekonkurranser, selv om man har hatt lav selvtillit i ungdomstiden.

Suksess
For Yasmin har nøkkelen til bedre selvfølelse blant annet vært å jobbe, studere og ha mange baller i luften samtidig. Sommerferier og andre perioder man har mye fri, er hun ikke så glad i. Hun liker ikke å ha for mye fritid, da får hun for mye tid til å tenke tanker som lett blir negative.

– Jeg har alltid jobba mye, studert, trent. Jeg har klart å gjøre mye, og klart det bra. Det hjelper på selvtilliten.

I tillegg har det vært viktig for Yasmin å lære seg å ta imot komplimenter. Da hun var yngre var hun veldig dårlig på det og reagerte alltid med å si noe negativt. Først da en venn sa at hun måtte bli bedre på å ta imot komplimenter, at et kompliment var en gave, snudde hun. Etter dette har hun øvd, og svarer nå hyggelig når noen sier noe fint.

– Jeg prøver også å si fine ting til meg selv, det har styrket meg.

Frivillig arbeid
Yasmin har alltid hatt mange prosjekter. For tiden jobber hun frivillig flere steder, blant annet for Frelsesarmeen.

– Miss Norway fikk meg til å ta steget. Jeg har alltid hatt lyst, og man hører alltid om folk som vil jobbe som frivillig, men som ikke faktisk gjør det.

Yasmin påpeker at selv om det var hennes deltakelse i Miss Norway som gjorde at hun kom i gang med det frivllige arbeidet, så vil hun fortsette med dette også etter konkurransen.