– Snur terror til egen politisk gevinst

 
Foto: Gage Skidmore
I kjølvannet av terrorangrepet på Manhattan, ønsker president Trump å skjerpe reglene for innvandringer ytterligere. Utspillet skaper sterke reaksjoner blant amerikanske muslimer og opposisjonspolitikere i Demokratene.
0Shares

Onsdag forrige uke ble usbekiskfødte Sayfullo Saipov (29) siktet for terrorangrepet som tok livet av åtte mennesker og skadet elleve i et bilangrep i nedre Manhattan.

 
Foto : Wikimedia Commons

Saipov fikk permanent oppholdstillatelse i USA gjennom det såkalte Diversity Visa Lottery Program, kjent som Grønt-kort lotteriet. Nå vil president Trump få en slutt på ordningen.

Trump har gjennom Twitter gjort det klart at han holder demokratene ansvarlige for at visumlotteriet eksisterer, skriver Dagens Næringsliv. Trump krever i tillegg skjerpede sikkerhetstiltak og strengere kontroll av innvandrere som vil til USA, som et forsøk på å bekjempe fremtidige angrep.

Bidrar til splittelse
Chuck Schumer, senator i delstaten New York, svarte raskt på Trumps angrep og anklagde presidenten for politisere og splitte Amerika.

Brian Klaas, forfatter og forsker ved London School of Economics (LSE) stiller seg svært kritisk til Trumps utspill og håndtering av terrorangrepet, ettersom han mener at presidentens Twitter retorikk kan bidra til ytterligere polarisering og radikalisering.

– Ved å gi et inntrykk av at USA vender ryggen til muslimer snarere enn terrorister, kan det bidra til ytterligere radikalisering, rapporterer Dagens Næringsliv.

Kjenner ikke igjen USA
I dag består om lag ett prosent av befolkningen i USA av muslimer, som i stadig større grad føler seg trakassert og uglesett. Dina Shalaby (30) som selger hodeplagg i en butikk i Queens, føler at Trumps utspill splitter landet.

– Etter at Trump kom til makten kjenner jeg nesten ikke igjen landet mitt. Jeg har alltid vært stolt av å bo i en liberal og multikulturell by som New York. Derfor er det skremmende å se hvordan hatet og rasismen sprer seg i gatene, sier Shalaby til Dagens Næringsliv

Talsperson for organisasjonen Arab American Association of New York (AAANY), Aber Kawas, uttrykker også bekymring over den nåværende situasjonen.

– Jeg skulle ønske vi hadde en president som samlet nasjonen når tragedien inntreffer. Isteden skjer det motsatte. Trump bruker terrorangrepet til å få støtte for en mer urimelig og diskriminerende innvandringspolitikk. Vi har ventet at dette skulle skje sier Kawas til Dagens Næringsliv.