Går av etter hemmelig Israel-tur

Her er Priti Patel avbildet under et oppdrag på de Britiske Jomfruøyene
Storbritannias bistandsminister Priti Patel går av etter avsløringer om at hun i hemmelighet har møtt politikere i Israel.

45-årige Patel var inntil avgangen det eneste statsrådet i Theresa Mays regjering med flerkulturell bakgrunn, som datter av indiske innvandrerforeldre, skriver Bistandsaktuelt.

Hun har gått av som bistandsminister etter at det ble kjent at hun brukte en ferietur til Israel i august til å møte en rekke israelske politikere i hemmelighet, blant dem landets statsminister Benjamin Netanyahu.

Ifølge den israelske avisa Haaretz besøkte Patel i løpet av Israel-ferien også et militært feltsykehus på den israelskokkuperte delen av Golanhøydene, noe som er i strid med offisiell britisk politikk.

Etter at hun kom tilbake til London fra ferien, skal hun ifølge The Guardian foreslått overfor sitt eget departement at Storbritannia skulle bidra til å finansiere feltsykehuset hun hadde besøkt.

Verken Storbritannias statsminister Theresa May, britisk UD eller den britiske ambassaden i Israel ble på forhånd orientert om Patels besøk og møter.

Aksepterte oppsigelse
Statsministeren kalte Patel hjem fra et oppdrag i Afrika for å få hennes forklaring på de uoffisielle møtene med israelske politikere. I møtene skal Patel ifølge rapportene ha diskutert mulighetene for at Storbritannia kunne flytte bistandsmidler over til den israelske hæren, som igjen skulle gi medisinsk hjelp til syriske flyktninger.

– Jeg gir en uforbeholden unnskyldning til deg og regjeringen for det som har skjedd og tilbyr deg min oppsigelse», skriver Patel i et brev til May, ifølge Times of Israel.

Videre aksepterte hun Patels oppsigelse og svarte:

– Storbritannia og Israel er nære allierte. Vi skal jobbe tett sammen, men det må gjøres formelt.