– Hundre prosent «muhammedanere»

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Sverigedemokraternas Martin Strid trekker seg etter å ha uttalt at muslimer ikke er fullt ut mennesker. Venstre-politikeren Abid Q. Raja reagerer med å komme med en ironisk invitasjon til Norge på "dannelsesreise".

I et resonnement, som ble sendt direkte i SVT Forum lørdag, snakker Strid (bildefaksimilet) om en skala fra 0 til 100 der man i den ene enden er 100 prosent «menneske», og i den andre enden 100 prosent «muhammedaner».

– Hvis man er eks-muslim, da har man kommet ganske langt mot å bli fullt ut menneske, sier Strid, som også føyer til at han vil «befri muslimer fra islam».

Uttalelsen til Strid under Sverigedemokraternas (SD) landsmøte, har skapt sterke reaksjoner, ifølge SVT.

Søndag startet partiet en prosess som har endt i at han trekker seg. Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sa tidligere i dag til SVT at han gikk ut fra at Martin Strid ble utestengt fra partiet om han ikke trakk seg frivillig. 

Strid har også blitt anmeldt for hets mot en folkegruppe etter uttalelsen.

Vil ha SD-politikeren på «dannelsesreise»
Uttalelsen har fått Venstre-politikeren Abid Q. Raja, som selv er norsk-pakistansk muslim, til å reagere i et humoristisk innlegg på Twitter:

 
Foto : Claudio Castello

Kan ikke Martin Strid i @sdriks være så snill og lære meg hvordan man skal være et helt menneske. Jeg vil sååå gjerne være et helt mennesket jeg å! Please; hjelp meg! Hilsen muslimsk visepresident på @Stortinget

Til VGNett sier Raja at han inviterer derfor Martin Strid til å dra på en dannelsesreise til Norge. 

– Jeg tuller med at jeg vil lære å bli et helt menneske av Strid, men hvis han vil lære å bli et dannet menneske, er han velkommen i Norge. Klæbo har nettopp lært svenskene å gå på ski, men Sverigedemokraterne trenger nok en leksjon i dannelse. 

Nest størst
Sverigedemokraterne har i helgen avholdt landsmøte i Norrköping, hvor Jimmie Åkesson ble gjenvalgt som partiets leder.

Samtidig forventes partiet å gjøre et godt valg i 2018, når svenskene avholder Riksdagsvalg.

I en måling utført i vår av TV4 gikk SD forbi forbi Moderaterna og er blitt Sveriges nest største parti. Sverigedemokraterna fikk 19,3 prosent, mens Moderaterna er nede på 17,0 prosent. Dermed har SD tatt steget opp fra tredje størst etter valget i 2014 til å bli Sveriges nest største parti.