– Hashtagg som ikke gjelder for alle

STILLE OM SKAMMEN: Mange kvinner og jenter æreskulturer må være stille om ovegrep som har skjedd dem
Foto: Kedoink Kedondeng
For mange kvinner, særlig de med bakgrunn i ikke-vestlige innvandrermiljøer, er ikke hashtaggen #metoo en løsning, mener debattanter i Aftonbladet.

I anledning FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, har debattanter fra feministgruppen VHEK (Värken Hora Eller Kuvad), skrevet en artikkel om kvinner som er utsatt for  trakassering og overgrep i æreskulturer. For mange av disse er det vanskelig å si ifra om uretten som skjer.

– Menns vold og seksuell trakassering mot kvinner har ingen farge og kjenner heller ingen grenser eller nasjoner. Alle kvinner er mer eller mindre utsatte men har ulike forutsettninger for å fortelle og kjempe imot. Etter å blitt utsatt for vold, må mange kvinner gå og bære på en skam.

Videre står det skrevet i teksten:

– Taushetskulturen som finnes gjør at urgamle patriatiske mekanismer får virke uforstyrrret. De virker gjenom å kontrollere kvinner, deres liv og seksualitet. Disse mekanismene gør at vold og overgrep i æres navn får fortsette å ødelegge liv.”

Begrenser kvinners liv
Kollektiv straff og kyskhetskultur hindrer kvinner og jenter å åpent fortelle om sin utsatthet – man har lært att skitten vask skal vaskes hjemme og ikke fortelles til noen.

– Det finns stora grupper av kvinner som også vil, men som ikke kan eller tør å si #metoo. De lever under omstendigheter der bare en liten hviskning som vittner om  trakassering innebærer en fare for livet.”

VHEK-debattantene vil stå opp for kvinner som i stillhet må tåle overgrep. 

– #Metoo handler ikke bare om vestens kvinner. Overgrepene er enda mer brutale utenfor den vestlige verden. Vi må også være deres stemmer.