Tar opp kampen mot sosial kontroll

Shabana Rehmans mullaløft var et eksempel på en romantisk-drastisk handling, mener Morgenbladets kommentator Lena Lindgren
Den nye stiftelsen ”Født Fri”, ledet av komiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman Gaarder, skal kjempe mot æreskultur og sosial kontroll, melder Klar Tale.
0Shares

– Tiden er overmoden for å samle alle gode krefter i arbeidet mot skamvold og negativ sosial kontroll, sier Rehman Gaarder (bildet) til NTB.

Stiftelsen har som hovedmål å arbeide mot æreskultur, skamvold og andre former for sosial kontroll i minoritetsmiljøer, og vil samtidig fremme likestilling uavhengig av kjønn, tro og bakgrunn. ”Født Fri” vil også fokusere på å støtte frivillig arbeid og kulturelle aktiviteter, samt være talerør i debatter.

Forfatter og aktivist Amal Aden og filmskaper og skuespiller Iram Haq er også med i stiftelsen. Haq, som er aktuell med filmen ”Hva vil folk si” som tar opp nettopp temaer rundt sosial kontroll, ser svært positivt på dannelsen av den nye stiftelsen:

– Jeg er ufattelig glad og stolt. Stiftelsen skal blant annet fokusere på menneskers rett til å bestemme over sitt eget liv, forteller Haq.

Venstre lover støtte
I forrige uke møtte Venstre-leder Trine Skei Grande de tre kvinnene på Stortinget hvor hun lovet penger fra statsbudsjettet for å støtte stiftelsen. Venstre, som for tiden forhandler neste års statsbudsjett med Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, krever 5 millioner kroner til nytt nettverk mot sosial kontroll.

– Det handler om å heie på de rette folka, forteller Grande til NTB.

Rehman Gaarder setter stor pris på støtten og dens betydning for arbeidet videre:

– Med politisk støtte og midler kan vi arbeide enda mer effektivt uten å bli utbrent. Frivillig arbeid og aktivisme har kostet mange av oss mye krefter. Nå har vi fått nytt håp.