Tar opp kampen mot sosial kontroll

Shabana Rehmans mullaløft var et eksempel på en romantisk-drastisk handling, mener Morgenbladets kommentator Lena Lindgren
Den nye stiftelsen ”Født Fri”, ledet av komiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman Gaarder, skal kjempe mot æreskultur og sosial kontroll, melder Klar Tale.

– Tiden er overmoden for å samle alle gode krefter i arbeidet mot skamvold og negativ sosial kontroll, sier Rehman Gaarder (bildet) til NTB.

Stiftelsen har som hovedmål å arbeide mot æreskultur, skamvold og andre former for sosial kontroll i minoritetsmiljøer, og vil samtidig fremme likestilling uavhengig av kjønn, tro og bakgrunn. ”Født Fri” vil også fokusere på å støtte frivillig arbeid og kulturelle aktiviteter, samt være talerør i debatter.

Forfatter og aktivist Amal Aden og filmskaper og skuespiller Iram Haq er også med i stiftelsen. Haq, som er aktuell med filmen ”Hva vil folk si” som tar opp nettopp temaer rundt sosial kontroll, ser svært positivt på dannelsen av den nye stiftelsen:

– Jeg er ufattelig glad og stolt. Stiftelsen skal blant annet fokusere på menneskers rett til å bestemme over sitt eget liv, forteller Haq.

Venstre lover støtte
I forrige uke møtte Venstre-leder Trine Skei Grande de tre kvinnene på Stortinget hvor hun lovet penger fra statsbudsjettet for å støtte stiftelsen. Venstre, som for tiden forhandler neste års statsbudsjett med Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, krever 5 millioner kroner til nytt nettverk mot sosial kontroll.

– Det handler om å heie på de rette folka, forteller Grande til NTB.

Rehman Gaarder setter stor pris på støtten og dens betydning for arbeidet videre:

– Med politisk støtte og midler kan vi arbeide enda mer effektivt uten å bli utbrent. Frivillig arbeid og aktivisme har kostet mange av oss mye krefter. Nå har vi fått nytt håp.