Hitler-tifo i sudansk fotball

 
Foto: Skjermdump/Twitter
Fansen til det sudanske mesterlaget Al Hilal Omdurman har sjokkert en hel fotballverden med sitt stunt.

Saken er blitt omtalt i flere internasjonale medier, blant annet i britiske The Daily Mirror og tyske Der Spiegel.

Al Hilal har vunnet 26 seriemesterskap i den sudanske fotball-ligaen, og holder til i Khartoum, hovedstaden i landet. Ifølge fotbollskanalen.se var det Al Hilals supporterklubb Blue Lions, som sto bak tifoen som har sjokkert en hel fotballverden.

I tifoen kan man se bluss, en selvlagt poster av Tysklands nazistiske statsoverhode Adolf Hiltler, og ordet «Holocaust». Sistnevnte henvises til som Hitlers og nazismens industrielle folkemord på blant annet seks millioner jøder under annen verdenskrig.

Ifølge nettstedet omringet politi tribunen, men valgte ikke å stoppe tifoen.

– Grusomt
Nettverket FARE (Football Against Racism in Europe), som i årevis har kjempet mot rasisme og diskriminering innen sporten uttrykte vantro over nyheten da den ble kjent. 

– FARE undersøker en sjokkende hendelse i en ligakamp i Sudan over helgen. Tilhengere av Al Hilal Omdurman viste et banner med et portrett av Hitler og ordene «holocaust». En grusom førstegangstilfelle for fotballen i Afrika sør for Sahara, skriver FARE på sin Twitter-side.

Nettstedet World Israel News viser til at nedverdigende referanser til Holocaust har vært vanlig i årtier blant høyreekstreme supportemiljøer i lang tid, blant annet i land som Tyskland og Italia. 

– Å assosieres med jødedommen er noe mange europeiske fotballmiljøer ofte bruker negativt. Supportere kan ofte finne på å kalle tilhengere av rivaliserende lag for «jøder» i nedsettende sammenheng.

FAKTA

Tifo

Tifo er kortversjonen av det italienske ordet tifosi, som betyr supporter. Utenfor Italia brukes betegnelsen hovedsakelig som navnet på koreografien som utføres av fansen på tribunen i forkant av en fotballkamp. Tifo har utspring helt tilbake til ultraskulturens blomstring i Italia på 60- og 70-tallet.

Tifo utføres helst i viktige kamper, særlig i lokale derbyer og kamper mot tradisjonelle rivaler. Tifo kan komme i form av store og små bannere, flagg, plakater, kasteruller eller lignende og arrangeres i all hovedsak ved spillernes entre før kampen.

(Kilde: Wikipedia)