Norsk-pakistansk regissør dokumenterte nynazister

Telenors kulturprisvinner
Foto: Flickr
I Deeyah Khans nyeste dokumentar har hun vært opptatt av å forstå hvem vi er som mennesker og hva som får oss til å gjøre det vi gjør. 

11. desember hadde dokumentaren White Right: Meeting the Enemy premiere på den britiske fjernsynskanalen ITV. Det er dokumentarist Deeyah Khan som har regissert filmen som fokuserer på veksten av nasjonalisme i Donald Trumps Amerika. Fra «alt-right» til alle nynazister.

I et intervju med The Guardian på et hotell i London, forteller Khan at grunnen hennes til å lage en slik film ikke var for å finne ut hvor forferdelige disse menneskene er.

– Jeg vet allerede hva de står for. Jeg er ikke interessert i deres ideologi. Det jeg var interessert i var å se menneskene bak fasaden. Se hva mer det er til disse menneskene. Se om det er mulig for meg å sitte med mine fiender og for dem å sitte med deres fiender, sa hun i intervjuet.

Videre forteller Khan at det ville vært enkelt å lage en film hvor man viser hvor forferdelige disse ekstreme holdningene er.

– Og da tenker vi gjerne at vi har gjort en god jobb, men på en måte har vi ikke det fordi det er slik de ønsker å bli portrettert. Jeg mener det er mulig å ikke dehumanisere dem. Jeg prøvde å ikke få dem til å si sjokkerende ting, få det på film også dra. Jeg så etter noe annet. Lagene og dybden av hvem vi er som mennesker. Det er det jeg er opptatt av. Hva får mennesker til å gjøre det de gjør? Hvordan blir mennesker slik de er?

Vil ikke være redd
Khan har selv vokst opp i Norge med to foreldre med innvandrerbakgrunn og er blitt vant til rasistisk diskriminering. Hun har også en bror som en gang ble etterfulgt av rasister og endte opp med å gjemme seg under en bil.

I tillegg fikk hun i fjor drapstrusler og trusler om voldtekt og tortur. Det var da hun bestemte seg for å ikke være redd for den generasjonen med «hvite anti-feminister». I stedet ønsker hun å finne ut hva som fikk dem til å tenke og si det de gjorde. Og resultatet ble denne dokumentaren som har premiere mandag.