Listhaug ønsker returavtale med Etiopia

Etiopia er et av landene innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøker på hennes syv dagers reise i Øst- og Nord-Afrika
Foto: flickr.com
Onsdag ble Norge og Etiopia enige om å starte forhandlinger om en ny returavtale for de mange etiopiske asylsøkerne som er i Norge, ifølge innvandings- og integreringsministeren. 
0Shares

Etter Eritrea er Etiopia det afrikanske lander som det de siste årene har kommet flest asylsøkere til Norge fra, skriver VG, som er på plass i det afrikanske landet i forbindelse med Listhaugs syv dagers reise til Øst- og Nord-Afrika.

Det er nå over et år siden Norges omdiskuterte returavtale med Etiopia gikk ut. I august var det ifølge Justisdepartementet over 600 etiopiere med avslag i Norge. I desember satt det 350 etiopiere på norske mottak med utreiseplikt.

Returavtale 
Ifølge Listhaug ble Norge og Etiopia enige onsdag om å starte forhandlinger om en ny returavtale for fullt. Sist Norge inngikk en returavtale i 2012, nektet etiopierne likevel lenge å godta tvangsreturer fra Norge.

– Av og til er det utfordringer med å få på plass slike avtaler, men vi er enige om å sette oss ned og jobbe videre med det. De har også jobbet tett med EU over lengre tid, sier Listhaug til VG.

 
Foto : FrpMedia

På spørsmål fra VG om hva Etiopia får ut av å inngå en returavtale med Norge, svarer Listhaug:

– Vi skal som sagt starte det arbeidet, og det er ikke noe konklusjoner på det. Men vi er en stor bidragsyter i Etiopia på bistandssiden. Vi har både prosjekt med utdanning, klima og helse, vi har samarbeid på mange områder. Jeg opplever at vi har en god tone og at de er godt fornøyd med innsatsen Norge gjør her, sier Listhaug.