Nekter å fly returnerte asylsøkere

Flere piloter i det israelske flyselskapet El Al har nektet å fly returnerte asylsøkere som er utvist fra landet (Foto: Illustrasjon).
Foto: Wikimedia Commons
Israelske myndigheter vil kaste ut asylsøkere fra landet, men det israelske flyselskapet El Al nekter å fly dem. 

Israels regjering truer med å kaste ut 38.000 asylsøkere fra Eritrea og Sudan dersom de ikke forlater landet innen utgangen av mars, melder NTB.

De skal angivelig ha inngått en avtale med Rwanda og Uganda, ifølge israelske medier. Mot betaling skal de to landene ha sagt seg villig til å ta imot asylsøkere, men bare dersom de kommer frivillig. De som ikke frivillig forlater landet, vil ifølge myndighetene bli fengslet.

Flygerprotest
En gruppe piloter i det israelske flyselskapet El Al gjør det imidlertid klart at de nekter å delta i en eventuell tvangsutsendelse av asylsøkere til afrikanske land, skriver den israelske avisen Haaretz.

– Jeg akter ikke på noe som helst vis å være med på å sende flyktninger og asylsøkere til destinasjoner der sjansen deres for å overleve er minimale, skriver El Al-flyveren Shaul Betzer på Facebook.

Det er uklart hvilke konsekvenser flyvernes protest kan få, ettersom hverken El Al eller søsterselskapene Sun d’Or og Up har ordinære ruter til Rwanda og Uganda.

Fram til nå har sudanske og eritreiske asylsøkere blitt fløyet til Rwanda med utenlandske flyselskaper via Jordan, Tyrkia og Etiopia. I løpet av de siste tre til fire årene har rundt 4.000 eritreiske og sudanske asylsøkere blitt sendt fra Israel til Rwanda og Uganda.