– Sverige er Balkans største våpenmarked

Våpensmuglingen fra Bosnia via land som Slovenia har Sverige i sitt sikte.
Foto: Nem80 Wikimedia commons
Slik beskrives situasjonen av statsaktor i Bosnia-Hercegovina, Goran Glamocanin. 
0Shares

Glamocanin har behandlet flere saker der det har kommet frem at hundrevis av våpen skulle smugles til Sverige, skriver Aftonbladet.

Han forteller videre at det å motta og selge våpen er godt organisert i Sverige:

– Ifølge informasjonen vi har nå, er det svenske markedet det mest attraktive i Europa. Det er på grunn av høy etterspørsel. I tillegg har vi lenge hatt velorganiserte mottakere med velutviklede kanaler, sier advokaten til Aftonbladet.

Allerede i 2014 var politiet på sporet av smuglerne da de stoppet en transport ved den slovenske grensen. Det signaliserte starten på den største våpensmuglingssaken så langt i svensk historie. Det påfølgende samarbeidet mellom politiet i Sverige, Bosnia og Slovenia, ble hetende Rekyl. Da rettsaken kom i gang ble det klart at Sverige har spilt en rolle av tidligere uante dimensjoner på våpenfronten, som det mest attraktive våpenmarkedet i Europa.

Saken feilet i retten
Rekyl-saken er noe det svenske politiet ønsker å glemme ettersom saken endte i en juridisk svikt. Den viktigste våpenmottaker i Sverige som, ifølge politiets etterforskning driver med organisert våpensmugling fra Balkan, ble dømt til kun tre måneders fengsel for besittelse av en pistol som han hadde i Bredäng i det sørlige Stockholm. Rekognoseringsleder i politiet Gunnar Applegren uttaler til Aftonbladet at han er skuffet.

– Min forståelse var at det var gode bevis, vi hadde to automatiske rifler som ble beslaglagt, vi hadde avlyttingsopptak fra Serbia, samt gode observasjoner, så jeg hadde nok forventet en strengere dom. Vi tok våpnene og håndgranater som ble beslaglagt, men til slutt ble det katastrofalt i retten.