Facebook-post etter drap startet høyreekstreme opptøyer

En Facebook-post førte til høyreekstreme opptøyer i den saksiske byen Chemnitz.
Foto: Skjermdump/Facebook/watson.de
Tyskland er rystet av de siste kveldenes ulovlige demonstrasjoner og opptøyer i Chemnitz i delstaten Sachsen øst i landet.

Ifølge Filter Nyheter var bakteppet for opptøyene et slagsmål natt til sist søndag. I slagsmålet ble en 35 år gammel mann knivdrept, og to andre tyskere skadd. To menn, en med irakisk og en annen med syrisk bakgrunn tidlig i 20-årene ble pågrepet og er hovedmistenkte.

Nyhetsmeldingen om knivdrapet ble raskt hovedtema på innvandringsfiendtlige Facebook-grupper på grunn av rykter om gjerningsmennenes opphav. Høyreekstreme fotball-casuals i grupperingen Kaotic Chemnitz la blant annet ut følgende melding (se faksimilet):

 
Foto : Skjermdump/Facebook

«Vår by – våre regler. (…) La oss sammen vise hvem som bestemmer i byen!»

I meldingen oppfordret også casualsgruppen både sine egne og andre beboere om å møte opp på et kjent landemerke i byen søndag ettermiddag etter drapet.

Tysk-cubansk offer
Et rykte bak sinnet i sosiale medier var at årsaken til knivstikkingen var at offeret hadde forsøkt å forsvare en kvinne fra seksuell trakassering, noe som ifølge politiet er feil. Samtidig skapte man et inntrykk av at det dreide seg om en hvit tysker som ble overfalt av innvandrere, mens offeret i virkeligheten har kubansk far og tysk mor.

Utpå dagen søndag begynte nynazister og andre bråkmakere å dukke opp ved en minnemarkering på åstedet for drapet. Etterhvert utviklet det seg en stemning av borgervern. Ifølge Deutsche Welle har politiet i etterkant fått flere anmeldelser av personer som skal ha blitt angrepet:

– En syrisk 18-åring  som forteller at han ble slått.

– Ei 15 år gammel tysk jente som sier hun ble angrepet fordi hun var sammen med en 17-åring fra Afghanistan.

– En mann (30) fra Bulgaria som sier han ble holdt fast og truet.

Flere tusen mobilisert
Mandagen etter drapet var rundt 6000 innvandringsfiendtlige demonstranter kommet til Chemnitz, men ble nå møtt venstreradikale motdemonstranter og andre antirasister. 590 politifolk ble busset inn for å holde grupperingene adskilt.
 
Ifølge Der Spiegel eskalerte den opphetede stemningen til voldelige angrep da mørket falt på, inkludert mot journalistene som dekket uroen. Både høyre- og venstre-ekstreme kastet stein og fyrverkeri, og minst 18 personer ble skadd i løpet av kvelden og natten.