Storbritannia i hat

Hatkriminalitet øker i England og Wales. Politiet er blitt bedre på å registrere tilfellene, men fremmedfiendtlighet er tydelig på vei oppover
Foto: Chris Lawton
Hatkriminalitet eksploderer, melder det britiske innenriksdepartement. Mange skylder på terroristangrepene og Brexit-retorikken.

De siste fem årene har antallet tilfeller av hatkriminalitet mer enn doblet seg, melder britisk politi. I løpet av periode fra mars 2017 til mars 2018 har politiet notert en økning på 17 prosent, med 94 098 registrerte tilfeller. I samme periode i årene 2012-2013 var antallet 42 255. Dette betyr en økning på 123 prosent, skriver The Guardian.

Flere saker betyr mer hat?
Innenriksdepartementet forklarer at økningen kan delvis forklares med endringer i politiets metoder for registrering av saker. Samtidig er det mulig å spore økninger etter terrorangrepene i 2017 og den britiske EU folkeavstemningen året før.

Man ser stor økning spesielt i religiøsbasert hatkriminalitet som knyttes til angrepene i Westminster, London Bridge og Manchester Arena. Samtidig er de fleste hatkriminelle hendelser fra periode 2017-2018 knyttet til rasisme og utgjør hele 76 prosent. Skeiv befolkning ble offer for hat i 12 prosent av tilfellene. Det har også vært 7 226 tilfeller av hat mot funksjonshemmede, altså 8 prosent.

Man ser stor økning spesielt i religiøsbasert hatkriminalitet.

Samtidig en annen kriminalitetsundersøkelse for England og Wales viser 40 prosent nedgang i hatkriminalitet de siste ti årene. Denne så kun på privatpersoner, og ikke firmaer eller institusjoner.

Brexit-politikere får skylden
Selv om innenriksdepartementet innrømmer at politiet har innført bedre registrering av hatkriminalitet som førte til økte tall, retter opposisjonen ansvarer på Theresa Mays regjering.

Parlamentsmedlem David Lammy deltok i «Best for Britain» kampanje imot Brexit. Han skylder på retorikken til pro-Brexit politikere.

– Omfanget av økningen i hatkriminalitet de siste årene er skammelig. Det kommer helt fra toppen. Splittende og fremmedfiendtlig retorikk til politikere og ledere drypper ned til våre gater og blir til misbruk og vold, sier Lammy.

Strengere straff
Samtidig melder Crown Prosecution Service, som har ansvar for straffesaker etter etterforskningsstadier, at dommer er blitt strengere i tilfeller av hatkriminalitet. Definisjonen på hatkriminalitet skal også utvides, sier Storbritannias innenriksminister Sajid Javid.

– Hatkriminalitet er i strid med de tradisjonelle britiske verdiene av samhold, toleranse og gjensidig respekt, og jeg er forpliktet til å ta kverken på slik kvalmende oppførsel. Vi har oppgradert planen vår om bekjempelse av fordommer og rasisme, der vi legger ut for bedre støtte til ofrene, og at loven skal slå ned med full kraft de som begår slik kriminalitet, sier Javid.