Fredsprisvinner Narges Mohammadi sultestreiker, ifølge aktivistgruppe


Foto: Privat
En aktivistgruppe som har oppfordret Iran til å løslate aktivisten Narges Mohammadi, sier mandag at fredsprisvinneren har startet en sultestreik.

Ifølge aktivistgruppen sultestreiker Mohammadi i protest mot forholdene i fengslet i Teheran og Irans krav om at alle iranske kvinner skal bruke hijab.

Aktivistgruppen Free Narges Mohammadi sier hun har sendt en melding til familien fra fengslet om at hun startet en sultestreik «for flere timer siden». Videre heter det at Mohammadi og hennes advokat i flere uker har prøvd å få henne overført til et spesialistsykehus for hjerte- og lungebehandling.

Gruppen utdyper ikke hvilken tilstand Mohammadi lider av, men sier hun har fått en ultralydundersøkelse av hjertet. Fredsprisvinnerens bror har tidligere sagt til NTB at Mohammadi har vært innlagt for hjerteproblemer før.

Narges ektemann skriver i en pressemelding at iranske myndigheter nekter kona å bli overført til et sykehus for medisinsk behandling og at de ikke vil gi henne den helsehjelpen hun trenger. Det til tross for at en betrodd lege i fengslet har sagt Mohammadi trenger akutt legehjelp på sykehus.

– Den islamske republikken er ansvarlig for alt som skjer med vår kjære Narges, skriver ektemannen på vegne av familien.

Mohammadi er tildelt årets Nobels fredspris for sin kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og kampen for menneskerettigheter for alle.

Hun har vært fengslet 13 ganger og dømt fem ganger. Til sammen er hun dømt til 31 år i fengsel og 154 piskeslag for sin opposisjon til det iranske regimet.