Australia løslater internerte migranter

Kjennelsen fra høyesterett setter til side lovene som har vært grunnlaget for Australias svært strenge innvandringsregime siden 1992.
Foto: Illustrasjonsfoto
Australia skal løslate flere ureturnerbare migranter som er internert på ubestemt tid, etter at høyesterett fastslo at ordningen er ulovlig.

En mann er allerede sluppet fri, sier innvandringsminister Andrew Giles fredag. Etter det nyhetsbyrået AFP erfarer, kan rundt 90 personer nå kvalifisere til å slippe ut av internering, der de sitter fordi de ikke kan sendes tilbake til hjemlandet.

Kjennelsen fra høyesterett setter til side lovene som har vært grunnlaget for Australias svært strenge innvandringsregime siden 1992. For å skremme folk fra å prøve å komme til landet, har Australia truet med å sperre inne alle som kommer uten visum – uansett hva omstendighetene måtte være.

Tusenvis av migranter som forsøkte å ta seg sjøveien til Australia, ble plassert i lukkede mottak på øya Manus i Papua Ny-Guinea eller i den lille øystaten Nauru i Stillehavet. Etter 14 dødsfall og en rekke selvmordsforsøk ble ordningen gradvis avviklet, og i juni ble den siste av de internerte overført fra Nauru til Australia.

I 2004 fastslo høyesterett at ikke-borgere kunne holdes innesperret på ubestemt tid, selv i saker der deportasjon ikke var et mulig alternativ.

Nå har domstolen kommet til en annen konklusjon basert på saken til en statsløs rohingya-mann, som risikerte internering på livstid etter at visumet hans ble inndratt etter en barnevoldtektssak. Ingen andre land har villet ta imot mannen.

Australias asylpolitikk og behandling av migranter og asylsøkere har vært omstridt og blitt møtt med kraftig kritikk flere ganger. FNs flyktningorgan sier de håper den nye dommen vil «begynne å få Australias politikk med internering av migranter til å samsvare med folkeretten».