AfD-profil dømt til 13.000 euro i bot for bruk av forbudt slagord i Tyskland

AfD-politiker Björn Höcke er dømt for bruk av nazi-slagord under en valgkamp i 2021.
Foto: Wikicommons/Sandro Halank
Björn Höcke, Alternativ for Tysklands (AfD) leder i delstaten Thüringen, er i en domstol dømt til bøter for bruk av slagordet «Alles für Deutschland».

Under rettssaken i april hevdet ytre høyrepolitikeren at han ikke visste at dette var en naziparole da han brukte ordene i en valgkamptale i 2021.

Slagordet, som på norsk betyr «alt for Tyskland», ble benyttet av SA, den paramilitære underorganisasjonen til Adolf Hitlers parti.

52 år gamle Höcke er blant de mest kjente og mektigste lederskikkelsene i innvandrings- og islamfiendtlige AfD. I september stiller han til valg som regjeringssjef i Thüringen. AfD har stor oppslutning på meningsmålingene i delstaten.

Nekter straffskyld

Det er forbudt å fremsette nazistiske slagord og symboler i Tyskland, og overtredelser kan føre til bøter eller fengsel i opptil tre år. Dommen mot Höcke lyder på en bot på 13.000 euro, tilsvarende drøyt 150.000 kroner.

Den tidligere historielæreren nektet straffskyld da saken gikk for retten, og forsvarerne ba om full frifinnelse. Påtalemyndigheten mente han var fullt klar over slagordets opprinnelse og betydning, men selv hevdet Höcke at han trodde det var et «hverdagslig uttrykk».

– Du er en veltalende, intelligent mann som vet hva du sier, sa dommer Jan Stengel til Höcke i retten.

– Ytringsfriheten kan dø

Begge parter kan anke kjennelsen.

– Dersom denne dommen blir stående, er ytringsfriheten død i Tyskland. Muligheten til dissens står på spill, skrev Höcke i en engelskspråklig melding på X etter domfellelsen.

Höcke har aldri sittet i den nasjonale ledelsen til AfD, men han regnes som svært innflytelsesrik i det elleve år gamle partiet, som har rykket stadig lenger ut på ytre høyre fløy i tysk politikk.

Høy oppslutning

På landsbasis har AfD en oppslutning på rundt 18 prosent på meningsmålingene. I Thüringen og Sachsen, begge del av det tidligere kommunistiske Øst-Tyskland, har oppslutningen på målingene i forkant av høstens valg vært oppe i rundt 30 prosent.

Det er tvilsomt at dommen mot Höcke vil få noen betydelige politiske konsekvenser for Höcke. Juridisk har det ingen betydning for hans kandidatur.

(©NTB)