Pakistan tar kontroll over landets madrasa-skoler

Bhatti frykter han vil bli sendt tilbake til Norge.
Pakistans regjering legger neste måned frem et lovforslag for parlamentet som skal reformere landets mer enn 30 000 såkalte madrassa-skoler.  

Målet er at disse konservative skolene skal komme under statlig kontroll og slik redusere islamistisk innflytelse på landets barn og ungdom, melder den indiske avisen Hindustan Times.

Ordet madrassa betyr på arabisk «skole». I utgangspunktet betegner det en hvilken som helst skole, enten offentlig, privat eller religiøs. Mer spesifikt er i muslimske land en madrassa en religiøs skole. Som sådan gir den undervisning i islam i tillegg til allmenne fag, ifølge Wikipedia. 

Spørsmålet om å modernisere madrasa-systemet er kontroversielt i det dypt konservervative Pakistan. Skolene, som ofte er lite annet enn koranskoler, er det eneste utdannelsestilbudet for millioner av fattige barn. Skolene beskyldes ofte for å fremme radikalisering. 

Regjeringen i Pakistan er under press fra andre land for å handle mot militante grupperinger i landet som har utført angrep mot nabolandene. Statsminister Imran Khan har lovet at Pakistan ikke lenger vil tolerere at slike grupperinger opererer fra pakistansk territorium.

Kritikere av madrasa-systemet peker på at skolebarn som går på disse skolene er dårlig forberedt på å møte et moderne samfunn, og at skolene er arnesteder for militante.

Ifølge en talsmann fra militæret skal skolene tilby en islamsk utdannelse, men hatytringer skal ikke forekomme. Skolene skal underlegges ministeriet for utdannelse og andre emner skal inn på pensum, ifølge en talsmann fra militæret.