Halvparten av unge arabere ønsker å emigrere

Unge arabere vil ut i verden: Stadig flere arabere i alderen 18-30 ønsker å emigrere, viser en ny undersøkelse gjort i ti land i regionen (illustrasjonsbilde).
Foto: Peter Hershey on Unsplash
Mer enn halvparten av unge i den arabiske verden ønsker å forlate hjemlandet, viser en ny undersøkelse.

Undersøkelsen er gjort av Arab Barometer for BBC Arabic, i tidsrommet høsten 2018 til våren 2019. 25.000 ulike respondenter i ti land i den arabiske verden, i tillegg til de palestinske selvstyreområdene, har svart i ulike kategorier.

En av disse er migrasjon. Her finner vi en av undersøkelsens mest slående tall, som kunne vise at 70 prosent av unge marokkanere (i alderen 18-30) vurderer å forlate landet. Også halvparten av sudanesere og jordanere vurderer å emigrere, samt en tredjedel av irakere, skriver nettestedet Arabnews

Ifølge rapporten er økonomi den fremste årsaken til emigrasjon, etterfulgt av korrupsjon. Statistikken viser også at menn er mer tilbøyelige enn kvinner til å vurdere å emigrere.

Europa, Nord-Amerika eller Gulfen

Europa er det mest ønskede reisemålet for nord-afrikanske respondenter. Samtidig har antallet personer i andre land i regionen som ønsker seg til Europa falt siden forrige undersøkelse i 2013.

Landene i Gulfen er førstevalg som emigrasjonsreisemål for egyptere, jemenere og sudanesere, mens Nord-Amerika topper ønskelisten for folk i Jordan og Libanon.

– Folk i arabiske land som vil emigrere ser i større grad ut til å vende seg bort fra Europa, og heller gå for Nord-Amerika og Gulf-statene. Sannsynligvis er dette fordi landene i Gulfen har hatt åpnere grenser de siste årene, sier Rosie Garthwaite, seniorprodusent i BBC News Arabic, til Arabnews. 

Se også: Stadig flere arabere ikke-religiøse