- Flyktninghjelpen kutter rundt 50 stillinger - 13.11.2024
- Stortinget har vedtatt beklagelse for fornorskningspolitikken - 13.11.2024
- FN slår alarm: Klimatrusselen øker for verdens flyktninger - 13.11.2024
Bakteppet for saken er at en rekke medier den siste tiden har skrevet at 28 år gamle Nakamura skal fremføre en sang av nasjonalikonet Edith Piaf under åpningsseremonien i sommerens OL i Paris.
The Guardian er blant avisene som har rapportert om den planlagte opptredenen.
Piaf-planen ble nylig tema under et valgkampmøte hos det høyreorienterte franske Reconquête-partiet som ledes av Éric Zemmour. Der skal Nakamuras navn ha blitt møtt med buing fra salen.
I kjølvannet av skriveriene hengte så en ekstremistgruppe opp et rasistisk banner langs elven Seinen. Det var påført teksten «Dette blir ikke snakk om, Aya. Dette er Paris, ikke Bamako-markedet».
Bamako er hovedstaden i det afrikanske landet Mali, der Nakamura er født og oppvokst.
«Vi er veldig sjokkerte over de rasistiske angrepene mot Aya Nakamura de siste dagene. Vi tilbyr vår fulle støtte til den mest spilte franske artisten i verden», heter det i en uttalelse.
Nakamura har selv uttalt seg i et innlegg i sosiale medier.
– Dere kan være rasistiske, men ikke døve. Det er det som sårer dere! Jeg er i ferd med å bli det viktigste samtaleemnet i riksdebatten, men skylder jeg dere noe? Ingen verdens ting, skriver stjerneartisten.
– Dette er ingenting å bry seg om. Folk elsker deg. Du har ingenting å bekymre deg for, skriver Oudea-Castera på X.
Parlamentsmedlemmet Antoine Leaument retter på sin side ramsalt kritikk mot gruppen som står bak de rasistiske bannerne langs Seinen.
– De hevder at de elsker landet sitt, men samtidig ønsker de å ekskludere den mest spilte fransktalende artisten vi har. Vi kan ikke både være patriotiske og rasistiske i Frankrike, tordner Leaument.
Nakamura har tidligere fått kritikk fra høyreorientert hold for måten hun benytter seg av bestemte særpreg fra hiphop-sjangeren i sangene sine.
– Jeg kan forstå at folk tenker: «Hvem tror hun at hun er? Håner oss ved bruk av det franske språket?». Samtidig er det viktig å akseptere ulike kulturer, både andres og mine. Jeg har to kulturer, forklarer Nakamura.
– Hun har utviklet et språk som er helt fantastisk. Frankrike bør være stolte over å ha en artist som henne, som er så kjent internasjonalt. Det er ikke de (kritikerne) som skal bestemme om hun skal opptre eller ikke. Jeg håper hun synger under OL, sier Carole Boinet i kulturmagasinet «Les Inrockuptibles» til nyhetsbyrået AFP.
Lederen for produksjonsselskapet «Live Nation France», Angelo Gopee, mener de rasistiske angrepene mot Nakamura er «utilgivelige».
Ytringene mot Nakamura fikk mandag arrangøren av lekene i Paris til å rykke ut med en kraftig fordømmelse samt uforbeholden støtte til den franske artisten.
Også fra den franske idrettsministeren Amelie Oudea-Castera får Nakamura støtte.
Også i kulturbransjen er det bred enighet om at Nakamura har gitt viktige bidrag til det franske musikkmiljøet.