Slik jobber vi med flyktningbarna i barnehagen

Jeg husker så godt at en pappa reiste seg opp og sa på ukrainsk, vi vil se på fremføringen en gang til. Vi fremførte en gang til. (Illustrasjonsfoto)
Foto: Tarjei Mo Batalden
Da vi åpnet avdelingen på Marienlyst møtte personalet skeptiske mødre som kom inn porten: «Hvordan kan jeg levere det mest dyrbare som jeg har igjen til dere, og gå et annet sted å lære norsk» sa en mor.
Friha Iqbal
Latest posts by Friha Iqbal (see all)

Velkomstbarnehagen i Drammen kommune er et tegn på Vi -felleskapet. Fjellheim Velkomstbarnehagen er en barnehage som tar imot barn som har flyktningstatus. Her har vi barn som kommer fra land som er rammet av krigen. Selv om barna har ulikt språk og kultur så har barna mye til felles. Barna ønsker å leke, de finner sine måter å kommunisere på og får mye hjelp og veiledning fra personalet. 

Når vi tar imot barna, så er det ikke bare barna vi arbeider med, vi veileder også deres foreldre. Når vi markerer FN-dagen har vi fokus på jordkloden som alle mennesker har eierskap til. Samtidig får barna selv finne sin identitet og muligheten til å si hvor de kommer fra, og være stolt av det. 

Betrygge foreldre

Velkomstbarnehagen ble åpnet for et og halvt år siden. Da vi åpnet en avdeling på Marienlyst møtte personalet skeptiske mødre som kom inn porten, med vognene sine. «Hvordan kan jeg levere det mest dyrbare som jeg har igjen til dere, og gå et annet sted å lære norsk» sa en mor. Vårt mål var først og fremst å trygge foreldrene på at de kunne stole på oss. I løpet av den tiden var de på norskkurs, som var et stykke unna. Sendte vi dem bilder av barna i ulike settinger, det trygget mødrene. Vi møtte dem alltid med en positiv holdning. Henting og leveringsituasjonene var kjempeviktig der personalet snakket med foreldrene. Vi var til stede for dem når ting var vanskelig for dem. Sakte, men sikkert klarte vi å få tillit av foreldrene. Vi så også at mødrene ble mere kjent med hverandre og det skapte vennskapsbånd mellom dem også. 

Da vi markerte Lucia dagen og inviterte foreldrene, ville ikke de ukrainske foreldrene spise lussekattene og de ba oss om å vente med fremføringen, fordi det var et arabisk barn som ventet på sine foreldre. Vi måtte til slutt begynne med opplegget, men da foreldrene kom var barnet ganske lei seg fordi han ikke fikk vist fremføringen til sine foreldre. Foreldrene til barnet hadde mistet bussen og var derfor forsinket. Jeg husker så godt at en pappa reiste seg opp og sa på ukrainsk, vi vil se på fremføringen en gang til. Vi fremførte en gang til. Den arabiske pappaen takket alle for tålmodigheten.  Den arabiske pappa holdt hånden sin på hjertet da han takket og det samme gjorde noen av de andre foreldrene og noen nikket. Det synet vil jeg aldri glemme. 

Den arabiske pappa holdt hånden sin på hjertet da han takket og det samme gjorde noen av de andre foreldrene og noen nikket. Det synet vil jeg aldri glemme. 

I september åpnet Fjellheim Velkomstbarnehage, vi flyttet oss til Fjellheim voksenopplæringsskolen. Og har blitt en del av bygget. Flyktningstjenesten er i nabobygget. Dette har ført til at foreldre som hadde utfordringer med logistikken, ikke har det lenger. Mange av dem bruker kollektivtransport.

Samarbeider med flyktningstjenesten

Samarbeidet med flyktningstjenesten har også blitt mye bedre og vi samarbeider godt med skolen og flyktningstjenesten. Foreldrene føler seg mye mer tryggere at barnet deres er bare noen skritt unna. Vi har gradvis bygget oss opp og jeg er veldig stolt over samarbeidet vårt med foreldrene. Jeg kan med stolthet fortelle at Velkomstbarnehagen troner på topp i generell tilfredshet i foreldreundersøkelsen i Drammen Kommune, som da er laget av Utdanningsdirektoratet. Nå er ikke barna som vi har, en del av det ordinære barnehageopptaket. Men vi har fått totalt score fra foreldrene på 5.0. Det er ikke noe tvil om at vi er stolte av foreldreundersøkelsen, og at det ble en jubel blant personalet. Men det ligger mye arbeid og tårer bak dette arbeidet. 

Mye av grunnen til at vi har fått trygge foreldre og barn er på grunn av at vi i personalet har en fellesforståelse og mål som nettopp går ut å ta vare på de sårbare familiene og møte dem ut i fra deres forutsetninger og ståsted med respekt. Personalet har selv tilknytning til land som er og har vært i krig. De vet hva det handler om, når man mister alt man eier og når man mister sine nære og kjære.

Jeg som selv er ny styrer, har fått mye støtte av mine virksomhetsledere og kollegaer. Min virksomhetsleder har støttet meg, når ting har vært vanskelige. Noe jeg setter stor pris på. Jeg har kollegaer i styrene i andre barnehager som har gitt meg gode tilbakemeldinger, noe som har gitt meg styrke i å fortsette videre.  

Kommunikasjon med foreldre

Når foreldrene ønsker å uttrykke seg så hender det at de skriver brev til oss på deres språk, og så oversetter vi det brevet på norsk. Det har blitt felt mange tårer når vi leser disse brevene. Det gir meg som styrer en følelse av stolthet og ydmykhet.  

Men det er viktig at vi ser på selve kjernen bak dette vedtaket. Det sies at Drammen kommune har utfordringer når det gjelder integreringsprosessen og barnefattigdom. Noe man ikke kan se bort ifra. Men å fatte et vedtak som forskjellsbehandler mennesker er ikke den rette veien å gå. Men la oss se på utfordringene. 

For en stund tilbake holdt jeg et foredrag på Åssiden videregående skole. Jeg snakket nettopp om hvordan vi kan skape mer kulturforståelse og forebygge utenforskap. Hva vi selv må gjøre for å få til et godt samfunn og hva vi må kreve. 

Tilbakemeldingen som jeg fikk fra en lærer på sms var:

«Hei Friha! Tusen takk for et fantastisk fint og hjertevarmt foredrag. Lærere og elever syntes det var informativt og veldig rørende og tankevekkende, og en del fikk også tårer i øynene. Du traff hele følelsesregistret»

Engasjerte ungdom

Åssiden videregående skole har mange elever som har ulike språk og kulturer, og jeg møtte en engasjert og vel-oppdratt ungdom. De hadde lyst å høre, og mange kom til meg etter foredraget for å takke og dele sine tanker. Vi voksne må finne den riktige måten å nå ungdommen på. Vi må trene oss til dem slik at de klarer å høre på det vi har å si til dem.  Vi har en flott ungdom i Drammen kommune.

Vi har fått til et kjempebra samarbeid med tannhelsesekretærlinjen på Åssiden videregående skole, takket være to lærere som ser verdien i hva et samarbeid på tvers kan få til. Ungdommen har på sin side fått oppgave i å lære og fortelle barna om hva som er sunt og usunt mat, hva som skjer med tennene ved å spise mye godteri og brus. Men hvordan skal de gjøre det når mange av barna ikke snakker samme språk som dem. Vi i barnehagen så at tannhelse er noe som vi i barnehagen må ta tak i.  Det er på denne måten gjennom sånne prosesser vi kan få til et godt samarbeid. Og visjonen til Drammen kommune «Et godt sted å leve» vil komme frem. 

Det er mye bra som skjer i Drammen kommune, Jeg er uenig og kommer ikke til å godta et vedtak som forskjellsbehandler blant annet barna mine i Velkomstbarnehagen. Men jeg er enig med ordfører Kjell Arne Hermansen om at Drammen kommune ikke er en rasistisk by. Vi Drammensere er varme og rause mennesker og vi jobber og skal fortsette å jobbe med Vi – fellesskapet.