Sterk økning i antallet migrantbarn til Nordøst-Italia

Aps migrasjonsutvalg går i praksis inn for en strammere flyktning- innvandrings- og asylpolitikk. Men det er de siste årenes linje med fokus på global rettferdighet og åpne grenser som har vært nytt for Ap. Nå vender man tilbake til et gammelt varemerke, mener kommentarforfatteren.

Rundt 3000 barn uten følge av voksne kom til Trieste via migrantruten som går gjennom Balkan. Italia har grenser i øst mot Kroatia og Slovenia. Dette er en økning på 112 prosent sammenlignet med 2022, opplyser Den internasjonale redningskomiteen (IRC).

De mindreårige utgjør nesten 20 prosent av alle migrantene i Trieste som får hjelp av IRC og deres partnere. IRC ledes av den tidligere britiske utenriksministeren David Miliband.

Den migrantruten som ifølge EUs grensestyrke Frontex er den mest brukte, går over Middelhavet mot sentrale EU-land. Hele 41 prosent av alle irregulære grensepasseringer inn til EU skjer via denne ruten, mens ruten gjennom det vestlige Balkan blir brukt av 26 prosent av såkalte illegale migranter.

IRC opplyser at 94 prosent av de enslige mindreårige kommer fra Afghanistan. 86 prosent av disse fortsetter til andre europeiske land som Tyskland, Frankrike og Sveits.

(©NTB)