USA ruster til cyberkrig

(DATANYTT) Den neste fasen i USAs angrep mot terrorismen kan skje fra tastaturet. Det amerikanske forsvaret ruster til cyberkrig, men Taliban har så langt liten grunn til bekymring.

Data-arsenalet skal benyttes til å sette luftforsvarssystemer ut av drift, forstyrre fiendens kommunikasjon og infisere programvare, skriver Reuters. Planene for dataangrep mot USAs fiender har eksistert siden 1999, og cyber-våpnene vurderes nå benyttet mot både land som støtter bin Laden og som virkemiddel for å beskytte verdens datatrafikk mot terrorangrep, skriver nyhetsbyrået.

Nye trusler


USA kan ikke vente med å ruste om forsvaret til å møte dette århundrets trusler og til å dra nytte av høyteknologi, sa forsvarsminister Donald Rumsfeld forrige uke. I en kronikk i Washington post skrev han at “vi må handle nå for å forberede oss på den neste krigen, samtidig som vi står midt oppe i vår nåværende kamp mot terrorismen”.

Likevel har Taliban liten grunn til å frykte direkte dataangrep fra USA. Afghanistan er et av de minst data-avhengige landene i verden, og landet brydde seg ikke en gang med å ta kontakt med FN for å få hjelp til å takle det fryktede Y2K-problemet.

– De er rett og slett ikke plugget inn, sier sikkerhetseksperten Bruce McConnell, som forsøkte å få Afghanistan med på FNs program mot Y2K.

Angrep serbiske computere


Hadde Afghanistan vært mer avhengig av datakraft ville antakelig angrepet startet for lengst. I oktober i fjor hevdet lederen for USAs topphemmelige National Security Agency, generalløytnant Michael Hayden, at nettet blir en av fremtidens viktigste krigsskueplasser. Han innrømmet samtidig at “informasjonsoperasjoner” – med andre ord nett-angrep – er en offisiell del av USAs arsenal til bruk i krigssituasjoner.

Og under bombingen av Beograd i 1999 testet USA cyberangrep mot serbiske datamaskiner, selv om en amerikansk general innrømmet at de bare i begrenset grad hadde utnyttet mulighetene.

Cyberforsvar


Angrepene kan komme begge veier, og selv om USA hevder de ikke har sett noe tegn til dataangrep etter USA startet sine bombetokter, sa Det hvite hus’ sikkerhetsrådgiver Richard Clarke i juni at “fiendtlige land” søker etter måter å skape kaos i USAs datanettverk.

– Dette er ikke lenger teori, det er virkelig, sa Clarke.

Origo