Ramadan motiverer muslimer

Da er det Ramadan igjen som mange muslimer over hele verden gleder seg til hvert eneste år. I år startet det 24. september i Norge og Saudi-Arabia.

I England og Danmark var det en dag før og i Pakistan en dag etter. Vi så på nyhetene på prime tv at det var på grunn av at imamene i Lahore ikke kunne se månen. Jeg har hørt at i England begynte muslimene i London og i Manchester å faste på ulike dager. Dette gjør meg forvirret. Hvorfor kan ikke muslimer i et og samme land starte fastemåneden samtidig? Ramadan skal jo føre muslimer nærmere hverandre og ikke fra hverandre. Men også i Norge vet jeg om noen muslimer som følger Saudi-Arabia mens andre følger Pakistan. Dette fører til at det ikke blir feiret høytidsdagen id på samme dag i samme land. Da er det flaut når man skal ønske noen god id og vedkommende sier vi faster idag vi for vi skal ikke feire før imorgen. Så lett det er for kristne som feirer jul på samme dag over hele verden, tenker jeg da.

Ramadan gjør noe med muslimer. For selv om man ellers ikke er så nøye med å praktisere sin religion ellers i året så blir man en praktiserende muslim under Ramadan. Man tar frem koranen og leser i den daglig, prøver å lese den ferdig i løpet av måneden. Og så prøver man å be fem ganger daglig så godt man kan. Selv de som vanligvis ikke pleier å be i moskeen, drar dit for å lese taravi som er en spesiell bønn som blir lest under Ramadan måneden.

I år er det ganske lang dag, fra halv seks om morningen til kvart over syv om kvelden. Men det er en trøst at dagene blir mindre for hver dag som går. Og for røykerne er det ekstra vanskelig å faste, for de kan jo ikke røyke fra soloppgang til solnedgang. Det første de gjør ved solnedgang er nettopp å ta en røyk. Akkurat det forstår jeg ikke. Hvorfor ta en røyk med en gang fasten åpner? Hvis du har klart å la være å røyke fra soloppgang til solnedgang kan du like godt fortsette med det og bli røykfri ikkesant.

Ramadan måneden skal egentlig handle om å be mer enn man ellers gjør i året for det er en hellig måned for muslimer. Men altfor mange konsentrerer seg om maten. Kvinnene lager flere retter enn de ellers gjør. Og dette betyr flere timer på kjøkkenet enn man ellers ville ha brukt til matlaging. Man tror man kommer til å ha gått ned i vekt i løpet av Ramadan, men tvert om legger mange på seg på grunn av all den fete maten. Snacks som pakorhe og fruktsalat er en must hver eneste dag under hele Ramadan for enkelte. I tillegg inviterer alle slektninger og venner hverandre hjem til seg for å åpne fasten. Og da er det femretters middag som venter nesten hver eneste helg. Det er jo hyggelig å møte slekt og venner, for ellers i året ser man dem ikke så ofte. Så det er veldig sosialt under Ramadan.

Jeg ønsker alle muslimer en fortsatt god Ramadan!