Terror rammer sivile

En lokal vannkrangel i Muthur på Sri Lanka fører til at regjeringen bomber hele byen, og nærmere 30 000 blir drevet fra hjemmene sine, en stor andel muslimer. Aller verst var
bombingen av et barnehjem der 55 jenter ble drept. Er det noe sammenheng eller er det hele tilfeldighet?

Våpenhvilen på Sri Lanka ble meglet fram av Norge i 2002, og har siden den gang overlevd mange kriser. Men den skjøre våpenhvilen er satt på spill på nytt, og denne gangen er det alvor. Det er særlig de siste ukers bombing av sivile mål der også barn ble drept som skaper frykt for krig. Sri Lanka som før drev en ”skygge-krig” begynte å bombe angivelige LTTE-mål, på samme tidspunkt som Libanon ble angrepet av Israel.

En tamilsk poet skrev om ”Dvora” angrepsbåter, og sivilbefolkningen på kystområder kjenner godt til hva dvora er.

Men få kjenner til hvor denne typen båter kommer fra. Super Dvora Mk III er nemlig produsert av Israel. Våpenkjøp fra Israel er ingen ukjent sak, men at slike kjøp også ble foretatt mens våpenhvileavtalen var gjeldende, er nytt.

De som ble rammet av angrepet av regjeringshæren i Muthur i begynnelsen av august er muslimer. Den 8. august demonstrerte muslimene mot angrepet ved å stenge alle sine virksomheter i Amparai distriktet. De ba også om umiddelbar humanitær hjelp til de internfordrevne flyktningene.

Nyhetsbyrået TamilNet meldte 20. august at elitesoldatene i 53. divisjonen i Sri Lankas militære var trent opp av amerikanere. Det er disse som ble hardt rammet i kampene de siste ukene.

Undertrykking, makt, og etnisk rensing gjelder i Israel som på Sri Lanka. Etterdønningene av Israels angrep brer seg uten tvil til andre deler av verden. At Israel med støtte fra USA satte i gang med aggressive angrep har uten tvil gitt falsk legitimitet til andre land som også anklages for å være terrorstater til å starte angrep på sivile mål, inkludert barn. Verdenssamfunnet må reagere på terror uansett hvem som står bak og hvilket mål angrepene skal nå.