Splittelse en seier for terroristene

0Shares
Latest posts by Saroj Chumber (see all)

Indias finansmetropol Mumbai ble utsatt for et terrorangrep 26. november, som varte i over to døgn. Med 195 døde og over 300 skadde er det naturlig at sinnene er i kok i India. En del av sinnet er rettet mot politikerne, som til tross for advarsler ikke klarte å hindre angrepet.

Pakistansk media kjører knallhard propaganda mot India og anklager hindu-ekstremister for å stå bak det hele. Her mener man at Pakistan blir brukt som en syndebukk for Indias interne problemer. Indisk media på sin side, kjører sin egen propaganda. De fleste tv-kanalene har dekket hele terrorangrepet minutt for minutt. Med spente, skrikende og stressete stemmer, skaper kommentatorene en dommedagsfølelse, noe de har fått hard kritikk for i ettertid. Pekefingeren har ikke blitt rettet direkte mot Pakistan, men mot elementer i Pakistan som støtter terrorhandlinger mot India, blant dem den forbudte gruppen Laskhar-e-Taiba (LeT).

Nører opp? Media har også sin del av ansvaret for en edruelig debatt om problemene India står overfor, mener vår kommentator. FOTO: Flickr

Ønsker fred

Spenningen mellom India og Pakistan har økt ytterligere etter angrepet i Mumbai. Mine indiske venner er sinte og ønsker at det slås hardere til mot de skyldige, og mine pakistanske venner er opprørte over at Pakistan får skylden for terrorangrepet. Facebook gjenspeiler det vi leser i media.

Grupper som Mumbai Attacks – I condemn it, eller Stop blaming Pakistan for Mumbai, florerer allerede på det populære nettsamfunnet. Jeg ga opp å telle etter 30 sider, med minst 5-6 grupper på hver side. Dette viser riktignok et stort engasjement blant folk som hovedsakelig ønsker fred mellom India og Pakistan, som har utkjempet tre kriger siden 1947. Og jeg skal være ærlig: min lojalitet ligger på Indias side, som er landet jeg opprinnelig kommer fra. Men journalisten i meg krever at jeg ser på alt, også denne konflikten, med nøytrale øyne.

Det har vært en økning i terrorhandlinger og ekstremistgrupper blant både hinduer og muslimer i India. Det bidrar til at atmosfæren mellom majoritet og minoriteter blir preget av mistillit og gjensidig skepsis.

Uskyldige arrestert

Ekstremistiske grupper tjener på dette, da det gjør rekruttering av unge, fattige, desillusjonerte menn lettere til jihad eller hindutva (hinduistisk ideologi på høyresiden i indisk politikk, forbundet med Sangh Parivar-bevegelsene, red.anm.). Laskhar-e- Taiba (LeT), som er antatt å stå bak angrepene i Mumbai, er sannsynligvis veldig glad for hindutva-bølgen i India som sprer hat mot muslimer i India. Det gjør jobben deres lettere.

Hindu-ekstremister står også bak en rekke volds- og terrorhandlinger mot muslimer i India. Mange som ønsker en strengere lov, blant annet en gjeninnføring av POTA (Prevention of Terrorist act), mener at det vil hindre fremtidige terrorhandlinger mot India. POTA ble innført i india i 2001 etter et terrorangrep på parlamentet i 2001. Men loven ble opphevet i 2004, etter at den hadde blitt misbrukt for å arrestere uskyldige mennesker.

Hvis slike terrorhandlinger lykkes med å skape et skille mellom folk på grunn av religion, vil terroristene ha nådd et av sine viktigste mål. Samtidig er det viktig å straffe alle ekstremister som har utført terrorhandlinger i India, uansett om de har en hinduistisk eller muslimsk bakgrunn. Hindu-ekstremister bør ikke beskyttes bare fordi India har en hindu-majoritet.

Ifølge indiske og amerikanske myndigheter finnes det nok bevis for at terrorangrepene i Mumbai i november ble utført av LeT, som er forbudt i Pakistan, men som fremdeles er aktive i enkelte områder, der pakistanske myndighetene har ikke full kontroll over det lokale maktapparatet. Nylig har Pakistan gitt en av de mistenkte for Mumbai-terroren husarrest for å vise sin vilje til å samarbeide med India.

Den arresterte heter Ajmal Amir Kasav og har innrømmet at han er fra Pakistan. Han sier han ble hjernevasket av LeT. Pakistansk media hevder på sin side at han er sikh.

Sannheten bak

Om vi noen gang får hele sannheten bak terrorangrepet, gjenstår å se. Det viktigste er at de skyldige blir tatt og straffet. Om de er pakistanske eller indiske muslimer, spiller ingen rolle. De er terrorister, som ikke har noen religion, slik jeg forstår ordet. Men man må samtidig være forsiktig med å bruke denne tragedien for populistiske mål. Da risikerer man å skape et dypere skille mellom ulike grupper i det indiske samfunnet.