Handler det alltid om rasisme?

 
Foto: Fanney Antonsdóttir
Rosenborgspiller Anthony Annan har utløst en debatt om rasisme. Hvorvidt har han rett, kan debatteres. Men det hele minner meg om en episode fra barneskolen.

Jeg gikk vel på barneskolen da en noen få år eldre kusine spurte om jeg ville være med til svømmehallen. Det takket jeg ja til selv om jeg ikke var veldig flink til å svømme, og kun hadde hatt opplæring i svømming gjennom skolen. I det jeg kommer meg ut i vannet, bestemmer jeg meg for å lære meg å dykke. Tanken var å kunne imponere læreren neste gang vi skulle ha svømming. Ja, der står jeg inne i mengden, og går under vann.

Panikk
Mens jeg er under vannet, får jeg panikk. Og tenker at nå er det nok over. Jeg tar tak i det første jeg ser, som er badebuksa til en eldre mann. Jeg tar et fast grep om strikken i livet på buksen hans, og drar meg opp ved å nesten klatre på han. Og ja, selvfølgelig slipper strikken når jeg kommer opp igjen. Mannen snur seg og ser rart på meg. Noe som gjør at ansiktet mitt skifter farge til rødt, og jeg løper (ikke svømmer) bort til andre hjørnet av bassenget.

Det er sikkert mange som har gjort det samme, tatt tak i det første de ser når de holder på å miste balansen. Og det var det Rosenborg-spiller Anthony Annan hevder å ha gjort under semifinalen mot Vålerenga.

Rasisme

Selv om Rosenborg vant den såkalte seriefinalen mot Vålerenga søndag med 3-1, var ikke det hovedfokuset etter kampen. Annan kom igjen i fokus for usportslig oppførsel i seriefinalen mot Vålerenga.

Det er fort gjort å bruke ord som rasisme når mørke føler seg urettferdig behandlet.

– Jeg har sett episoden om igjen, og jeg ser at jeg tok tak i Muri. Han brukte albuen, så jeg måtte holde i ham for å ikke miste balansen. Jeg gjorde det ikke med vilje, uttalte Annan. Ghaneseren understreket gjentatte ganger at det ikke var en bevisst handling.

Nils Arne Eggen går ganske langt i å antyde at det er rasisme inne i bildet og at Vålerenga-spillerne gjør det for å irritere spilleren.

– Jeg bare nevner én ting. Annan er mørk. Jeg bare nevner det, og jeg skal beskytte ham, sa Eggen. Han kritiserer også påtalenemda for å ha sett på saken, når det er snakk om noe som ikke ble gjort med vilje.

Personlig synes undertegnede at når du ser det på tv hva som skjer, så er det veldig greit å beklage og bli ferdig med saken. Når Eggen blir forbanna på at spørsmålet i det hele tatt kommer opp, så tuller han seg inn i en sak som burde vært over på få minutter. Jeg er enig med Ola Bernhus som skriver: «Var det kanskje også rasistiske kommentarer som fikk samme mann til å bite i bryststellet til Tor Hogne Aarøy i fjor? Var det rasisme som fikk ham til å stikke fingeren i øyet på en annen svart spiller i en kamp for Ghana?»

Det er fort gjort å bruke ord som rasisme når mørke føler seg urettferdig behandlet.

Lære å svømme
Denne spilleren har kanskje et problem som Rosenborg burde jobbe med i stedet for å bagatellisere? Kanskje det ville gi ham færre gule kort? Kanskje Annan bør sendes på kurs for å holde konkurranseinstinktet sitt i sjakk?

Og jeg bør vel melde meg på svømmekurs.