Ytre høyre på offensiven mot Solberg og Sanner

Statsminister Erna Solberg (t.h) og finansminister Jan Tore Sanner måtte ta til motmæle mot ytre høyre.
Foto: Claudio Castello
Falsk informasjon, manipulerte nyheter og systematisk skjev informasjonsspredning truer det opplyste norske samfunnet. Denne uken fikk Solberg og Sanner oppleve offensiven fra ytre høyre.

I helgen deltok statsminister Erna Solberg (H) på sikkerhetskonferansen i München. Det er et årlig arrangement med interessante, åpne diskusjoner om de sikkerhetspolitiske utfordringene Norge står overfor. «Solberg sa at nordmenn ikke har noen historiske rettigheter til Norge på sikkerhetskonferansen i München,» skrev nettstedet Document.

«Norges statsminister mener med andre ord at nordmennene ikke har noen større rett til Norge enn hvem som helst andre. Dermed lyder hun som et ekko av Sveriges tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt, som for noen år siden uttalte at Sverige ikke tilhører svenskene, men alle mennesker som slår seg ned der. Det er simpelthen ingen norsk statsminister i etterkrigstiden som har undergravet Norges interesser så mye som Erna Solberg gjør,” skrev Document. Nettstedet er kjent for systematisk å publisere innvandrings- og islamfiendtlige tekster.

Et annet fiendtlig nettside Resett skrev følgende: «For nå hun har røpet seg som totalt uskikket som fortsatt norsk statsminister.  Det gjorde hun senest i München forleden ved sin uforstand hvor hun gjorde seg til talskvinne for hele verden. Og i sin galskap ved samtidig å fornekte Norge som nordmenns rettmessige land.»

Presset Solberg

At alle mennesker i et land skal ha like rettigheter er en selvfølge, verken norsk lov eller internasjonale konvensjoner tillater å diskriminere ulike befolkningsgrupper på bakgrunn av “innfødte” statsborgere og innvandrede statsborgere. Det som Document skrev var misvisende, og rett og slett feil. Det baserte på en type rasetenkning hvor diskriminering skal være tillatt for noen bestemte grupper som skal ansees som ekte nordmenn.

Men det hele tok en vending da Solberg la ut et innlegg hvor hun måtte ta til motmæle mot Document.

– Document.no hevder at jeg på sikkerhetskonferansen i München i helgen sa at nordmenn ikke har noen historiske rettigheter til Norge. Det er helt åpenbart feil, og like åpenbart et ønske om å tolke meg feil, skrev statsministeren i innlegget.

At Statsministerne måtte ta til motmæle mot et slikt blogginnlegg henger sammen med at det aktuelle innlegget var en av de mest delte i sosiale medier. Også på Facebook-siden til Solberg haglet det med usaklige og hatbaserte innlegg. “Hold kjeft, din globalist. Det eneste du bryr deg om er en toppstilling i ditt elskede Europa. Norge gir du faen i”, skrev en på veggen hennes.

Og Solberg hadde ikke noe valg enn å presisere. Men innholdet var ikke noe nytt annet enn at hun gjentok seg selv. Men formålet innlegget må ha vært å kritisere Document for å spre falsk info. Dette vitner om hvor mye innflytelse den ytre høyrebloggen Document har, at selv statsministeren har sett behovet for å ta til motmæle.

Kampanje mot finansminister

Også finansminister Jan Tore Sanner (H) måtte ta til motmæle denne måneden. Foranledningen var Sanners uttales om at “eldrebølgen” blir en stor utfordring for det norske samfunnet i framtiden.

– Dere har hørt det før. Men nå er det alvor. Vi har lenge snakket om utfordringene som vil komme. Forskjellen er at nå er vi der, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) da han holdt hovedinnlegget på regjeringspartienes perspektivkonferanse.

Ytre høyre som spiller på at “innvandrerbølgen” er en trussel mot Norge og velferdsstaten kunne ikke svelge at det nå er eldrebølgen som kommer til å belaste velferden. “Våre folkevalgte deler ut penger til nesten hele verden. Men nordmenn flest må altså stramme inn pga eldrebølgen?» spørres det det på en blogg på ytre høyre.

Også Sanner så seg nødt til å skrivet innlegg på Facebook hvor han tok til motmæle mot ytre høyre.

Manglende kvalitet er større problem

Nylig ble det nedsatt en Ytringsfrihetskommisjon. Og de siste årene har det vært mye diskusjon om ytringsfrihetens kår. Slik jeg ser det er falsk informasjon, manipulerte nyheter og systematisk skjev informasjonsspredning et større problem.

Legger vi sammen lesertallene for HRS sin nettside, Resett og Document, i tillegg til nynazistiske nettsider, så snakker vi om flere hundre tusen lesere og følgere. Selv om det ofte er de samme personene som vanker i disse avkrokene, er det fremdeles et høyt tall.

Når disse aktører føler seg truet eller krenket som i SAS-reklame-saken så settes det i gang kampanjer for å hetse, rakke ned, true og trakassere selskaper, personer og institusjoner som er involvert.

Hvis det norske samfunnet blir tvunget til å tilpasse ytre høyre og gradvis presset til å ubevisst eller bevisst bevege mot ytre høyre, da har disse elementene i vunnet.