Fikk pris for å hjelpe utviklingshemmede ut i jobb

Fra venstre: Juryformann Ivar Frønes, Marit Haldar, leder i Sosiologforeningen, Haran Vimalachandran, medarbeider McDonald´s og Reidar Kleven, HR-direktør Mc Donalds´s.
Foto: Helt Med
79 utviklingshemmede har kommet ut i vanlig arbeidsliv takket være organisasjonen Helt Med. Helt Med mottok nylig Sosiologforeningens praksispris.

– De skaper ikke bare et inkluderende arbeidsliv, men et inkluderende samfunn, sa  forsker og sosiolog Ivar Frønes fra juryen da han overrakte prisen. 

Prisen går til en virksomhet eller institusjon som bruker sosiologiske perspektiver og bidrar til å håndtere vesentlige utfordringer i samfunnet, skriver fontene.no.

Ivar Frønes fra juryen sa i sin tale at mange har skapt arbeidsplasser for utviklingshemmede i særskilte tiltak og vernede bedrifter. Helt Med bidrar derimot til at personer med utviklingshemming inngår i det ordinære arbeidslivet. Det har stor betydning for den enkelte, og ikke minst for samfunnet, påpekte Frønes.

Bidrar til inkluderende arbeidsliv og samfunn

– Å delta i det ordinære arbeidslivet betyr at utviklingshemmede møter mennesker utenfor den smale sfæren de ofte befinner seg i, og ikke minst; vi møter dem. Slik bidrar Helt Med ikke bare til et inkluderende arbeidsliv, men også til et inkluderende samfunn, mener Frønes.

– Hadde blitt deprimert uten en jobb å gå til
Haran Vimalachandran, som har fått jobb på McDonalds på Alnabru tok imot prisen på vegne av Helt Med under en seanse på OsloMet onsdag formiddag.

– Det betyr mye å ha fast jobb. Jeg mener alle som har en form for utviklingshemming bør få muligheten til å jobbe. Mange sitter bare hjemme og risikerer å bli deprimert. Jeg hadde selv blitt deprimert hvis jeg ikke hadde hatt en jobb å gå til, sa Vimalachandran til Fontene da de besøkte han på jobben i fjor høst.

Onsdag smilte Vimalachandran om kapp med arbeidsgiver Einar Kleven og Jarle Eknes, daglig leder i stiftelsen Helt Med.

– Handler om hvilket samfunn vi vil ha

Jarle Eknes var med på å starte prosjektet, og benyttet anledning til å takke alle som har heiet det fram: EXTRA-stiftelsen, FO, Delta, LO, politiske partier og arbeidsgivere.

– Vi hører ganske ofte utsagn som «dette er det beste som har hendt meg». Å delta i arbeidslivet betyr enormt mye for mange. Og så handler det om hvilket samfunn vi vil ha. Vi vil at dere skal møte utviklingshemmede når dere besøker en gammel mor på sykehjemmet, når dere henter barn i barnehagen og når dere stikker innom McDonalds for å kjøpe en burger, sa Eknes i sin takketale.