Innvandrere tar med seg korona til hjemlandene fordi Europa ikke stenger flyplassene

Pastor Paul Sargunarajah som bor i Sveits reiste til hjemlandet sitt, Sri Lanka og holdt preken for flere hundre. Nå er han selv smittet og tilstanden er i kritisk tilstand.
Norge har ikke stengt flyplassene og har heller ikke innført portforbud.
Majoran Vivekananthan
Latest posts by Majoran Vivekananthan (see all)

En eritreer har fått påvist sitt første tilfelle av koronavirus. Smittede reiste fra Norge og ankom landet lørdag morgen. Det opplyser Eritreas informasjonsminister Yemane G. Meskel på Twitter. Den smittede er en eritreer med oppholdstillatelse i Norge. Vedkommende er i slutten av 30-årene, melder NTB.

Flygeblad inviterte til frelse fra krona.

Pastor Paul Sargunarajah som bor i Sveits reiste til hjemlandet sitt, Sri Lanka og holdt preken for flere hundre. Nå har han testet positivt for korona. Ironisk nok viser flygebladet at pastoren inviterte til “bekjempelse av koronaviruset” gjennom preken og bønn.

Europa har ikke fotstått krisens omfang

Dette skjer fordi Europa ikke stenger flyplassene til tross for at smittefaren er større ved slike reiser. Til sammenlikning har Sri Lanka og Kina strengere restriksjoner. Fra og med denne helgen er det innført portforbud i hele Sri Lanka til tross for at det kun er under 100 som er smittet i landet. Flyplassen er også stengt.

Avisen Utrop skriver i dag at norske myndigheter stopper all visum til Norge. Men myndighetene har ingen kontroll på folk som reiser ut av Norge til land som ikke er rammet av koronaviruset.

Norske myndighetene har ingen kontroll på folk som reiser ut av Norge til land som ikke er rammet av koronaviruset.

Sjokokerte kinesere

Kinesiske smittevernseksperter som ankom Italia er sjokkerte over sine opplevelser der. Gruppen ledes av Yang Huichuan, visepresident for det kinesiske Røde Kors, og han er forferdet over det de er vitne til i Italia.

På en pressekonferanse i Milano i Lombardia, landets mest sårbare region med over 3.500 døde, forteller han om offentlig transport som fremdeles går, mange mennesker i gatene og hoteller der det fortsatt holdes middager og fester. I tillegg har ikke folk munnbeskyttelse.

Yang Huichuan advarer om at tiltakene som er iverksatt i Italia for å begrense spredningen, langt fra er tilstrekkelige – de er til og med slappe, mener han. Yang og de andre kinesiske ekspertene råder italienske myndigheter til å ta i bruk mye strengere tiltak.

– Må stenge alt

Det er innført portforbud i hele Sri lanka.

– Det eneste som hjelper er å holde folk isolert i hjemmene sine og stenge av alt, understreket Huichuan i følge NTB.

Ifølge Yang Huichuan er situasjonen i Lombardia på mange måter lik situasjonen i Wuhan og omegn i januar og februar, og bare ved å stenge byen helt kunne sykehus behandle pasienter og takle sykdomstilfellene.

Det virker som også norske myndigheter vegrer seg for å ta i bruk sterkere virkemidler. Riktignok har både Sri lanka og Kina mer erfaring med krig, terror og kriser. Dessuten er disse landene mer autoritære enn Europa. Men under koronakrisen er det tydelig at strengere restriksjoner har bedre effekt enn tiltakene i Norge og Europa for øvrig.