Et tiggeforbud er usunt for Norge

Ikke lenger velkomne: Sofienberg kirke har i det siste latt en gruppe romfolk fra Romania slå leir i parken i nærheten. Nå vil man at leiren skal avvikles sporenstraks.
Foto: Ragingwire
Et tiggeforbud rettet mot romfolk vil øke kriminaliteten, og gjør oss deltaktige i hets mot et folkeslag som har foregått siden middelalderen. Debatten mangler balanse. 
0Shares

“Å, nei! ikke gi dem penger. Det går jo bare til bakmennene. De er organisert!” Jeg hører dette ofte, og om man kan bevise dette – hvorfor er man da så uenig? Burde man ikke se etter løsningen til å ta “bakmannen” istedenfor tiggeren?

Om du spør organisasjonen Folkerfolk.no, sier de at “bakmannen” er en rasistisk myte fra Øst-Europa. Spør man Michael Tetzschner fra Høyre, mener han og partiet hans at bakmannen er bevist via rapporter fra politiet i Norge og Europol. Jeg mener at denne debatten er i ferd med å handle om å ta side, istedenfor å se en løsning. Tanken slo med da jeg så Tetzschner, Carl I. Hagen, Terje Breivik og andre partiledere delta i NRKs Debatten.

Menneskehandel er et stort problem som omfatter prostitusjon, tvangsarbeid eller tvangstjenester som tigging, krigstjeneste i fremmede land, og salg av organer til svarte markeder. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) anslo i mai ifjor at det europeiske prostitusjonsmarkedet hvert år får en tilførsel av mellom 300 000 og 500 000 kvinner og barn.

Jeg syns tiggeforbud er feigt forslag.

Så, problemene kjenner vi til, og ingen vil rettferdiggjøre slike overgrep. Avskyelig er det. Så vi prøver å finne en løsning, og så foreslår vi den. Men noen andre mener noe annet. Nå begynner vi å ta sider. Og like fort som informasjonen kom, forsvant den, i kampen mellom høyre- og venstre-siden. Dette er sakens gang.

Fokus

Ingen vil ha tiggere i byen, men er løsningen et tiggeforbud? Jeg lurer på hvorfor de tigger, og uansett hvordan jeg ser på det, er det vanskelig å se for seg at de gjør det fordi at det er gøy. Dette er sakens kjerne, og det første vi bør huske på: at de gjør det fordi de er tvunget på en eller annen måte. Folk har klaget på at de står rett foran kassa etter at de har betalt og ser på deg mens du får veksel tilbake. Og klart er det lett å forstå at dette er ukomfortabelt.

Vi må få dem til å slutte med det. Dette er det vi vil oppnå. Men et forbud? Virkelig? Hva skal man gjøre mot dem? Kaste dem i fengsel eller gi dem en bot? Vi kriminaliserer folk. Forestill deg at du ikke har penger, ikke jobb og ikke mulighet til å få det. Plutselig blir det forbudt å spørre pent om penger. Hva gjør du da? Jo, du slutter å spørre pent. Du blir kriminell, du stjeler, raner, eller tigger – hvorfor ikke bare rane og stjele istedenfor å tigge kronestykker da? All annen kriminalitet er jo mer effektiv. Er dette den beste måten på hjelpe disse menneskene på?

Menneskehandel. Vi bruker det som et argument. “Bakmennene får pengene”. Dette vil vi ikke finansiere eller være en del av. Men det at vi skyver tiggerne videre til andre bransjer, byer eller land, gjør oss ikke noe bedre. Hvor uansvarlig er ikke et forbud? Tror vi virkelig at folk går hjem fordi at de ikke kan tigge? Er vi virkelig så naive? Folkens! Dette er verdens rikeste land, tigging er ikke den eneste motivasjonen for å komme hit.

Det handler ikke om få dem vekk, det handler ikke om å sende dem videre. Hvor hyklersk er det ikke at vi preker til verden om samhold, frihet, demokrati og medmenneskelighet. Vi er i krig i flere land, forbyr tiggere som er dominert av et folkeslag som tidligere har vært tvangssterilisert i Norge og hetset over hele Europa. Og så deler vi ut fredspriser og hedrer de modige med Fritt Ord-priser. Jeg syns det er feigt forslag. Er det ingen som spør politiet om hvilken etterforskning de gjør for å finne denne “bakmannen”? La oss gå og ta “ham”.

Vi er som tjukkaser på diett, vi lar noe forsvinne midlertidig, men det kommer tilbake med dobbel styrke. I vårt tilfelle vil kriminaliteten stige.

Løsning

Jeg sier ikke at vi skal la dem ligge og fryse, jeg sier heller ikke at man skal finansiere menneskehandel, og heller skal man ikke folk plage hverandre i samfunnet med uansvarlig spilling av musikk. Men du kan ikke mene at dette er den beste løsningen? Politiet har ingen kompetanse i rumensk språk eller kultur. Kommunikasjonsansvarlig i politiet fortalte meg en gang at de har en setning som de gjentar for å få dem vekk. Ellers bruker man kroppsspråk for å fortelle at de skal gå vekk. Dette har smittet av på befolkningen også, vi oppfører oss aggressivt mot et spesifikt folkeslag, fordi at vi hører at de er aggressive. Så vidt jeg husker, er dette definisjonen på rasisme. 

Folkerfolk.no og Dagens Næringsliv observerte romfolket en hel dag i sentrum. Ifølge dem blir de bortvist med falske påstander om aggressiv tigging.

Romfolket har vært slaver, blitt hetset, og sendt videre fra sted til sted siden middelalderen. Vil vi virkelig være en del av dette? Politiet har hittil revet ned teltene deres på steder der det er lov å slå opp telt. Staten gjør ingenting for å integrere eller hjelpe dem bortsett fra å diskutere, og det mens vi redder folk ut av fattigdom i utlandet. Hva er det vi driver med?

Jeg er ikke en tilhenger av at vi skal ha hjemløse mennesker, jeg bare mener at det finnes en bedre løsning på problemet. Kanskje et sted midt imellom det å forby og å la dem fortsette slik som de gjør i dag.

Så la oss fokusere: Er det hjelpesentrene som burde få flere ressurser til å hjelpe? Eller politiet for å bruke tid og energi på en gruppe småkriminelle? Kanskje politiet og Europol heller skal samarbeide og ta disse bakmennene hvis de finnes. Hvorfor bruker vi så mye tid på de små bøndene på sjakkbrettet, når det er “kongen” i spillet man må sette i sjakk?