Alle bør faste!


Foto: Vit Hassan
Å faste er sunt for både psyken og kroppen. Denne måneden feirer muslimer fastemåneden Ramadan, og dette kan vi alle lære av.

Fotnote for leser: Kommentaren ble publisert under Ramadan 2012.

Hvorfor skal noen gidde å faste i 19 timer, i 30 dager i strekk?

For muslimer er måneden Ramadan en veldig hellig måned. Dette har mye å gjøre med profeten Muhammeds budskap om refleksjon og selvkontroll. En av de første tingene profeten lærte folket sitt, var å reflektere på sine egne handlinger og omgivelser. Fastingen skal minne deg på hvor godt du har det, og samtidig gi deg disiplin og medfølelse for de fattige i verden. I likhet med Buddhismen blir man bedt om å avstå fra livets luksus. Muslimer avstå fra mat og synder. 

Med smarttelefoner, alkoholforbruk, fastfood og velferd, er dette kanskje et lurt tiltak for andre enn de religiøse. Jeg sier ikke at du skal konvertere til noe, og dette er ikke snikislamisering – jeg bare mener at alle mennesker har en uvane de ønsker å avstå noen ganger. Vi har alltid rom for å lære noe. Kanskje får du et nytt syn på fattigdom, en ny følelse når du donerer penger til veldedighet. Og ikke bare er det bra for empatien, men det har også en positiv helsemessig effekt.

Helsemessig
Medical Center Heart Institute rapporterte i fjor via nettstedet sciencedaily.com, at fasting ikke bare reduserer ens risiko for koronar-sykdom og diabetes, men også fører til betydelige endringer i en persons kolesterolnivå. Både diabetes og forhøyet kolesterol er kjente risikofaktorer for koronar hjertesykdom.

Funnet kommer fra en studie som viser en sammenheng mellom faste og redusert risiko for hjertesykdom; den ledende dødsårsaken blant menn og kvinner i USA. I forskningen fant man også ut at fasting kunne redusere andre kordiale risikofaktorer, slik som triglyseridet, vekt, og blodsukkernivå.

Livsstilssykdommer er regjerende i det vestlige helsebildet. Frem mot 2021 advarer forskere mot at omfanget kan bli epidemisk som følge av såkalt ”vestlig livsstil”, og dette smitter over på resten av verden. Brystkreft er nå mer utbredt i Kina og Japan enn før. Våre vaner smitter på grunn av en stadig globalisert og internasjonal kultur, men er innflytelsen ensidig? Hvorfor ikke ta lærdom i gamle og nye tradisjoner fra østlige kultur og religion også?

Du dør ikke…
For dagens unge; kanskje er det bra å kunne avstå fra alkohol noen helger. Det skader deg heller ikke om du avstår fra mat ”på veien”; ofte kjøper man gatekjøkkenmat fordi det går kjapt og at det er lett tilgjengelig. Om du venter og har et fast tidspunkt du vet du skal spise, er det lettere å planlegge noe sunt og gjennomtenkt. For de som vil riste av seg noen kilo, er dette kanskje en smart måte å disiplinere seg selv på.

Jeg leste på twitter idag et bilde som har sirkulert de sosiale medier som inspirerte meg i skrivende stund;

– Hvis du har mat i kjøleskapet , klær på kroppen, tak over hodet og et sted å sove; er du rikere enn 75 prosent av verdens befolkning. Hvis du har penger i banken i lommeboka og kanskje litt veksel er du blant de rikeste personer i verden 8 prosent. Dette skal du ikke skamme deg over. Men en ting du skal være obs på er din selvkontroll, ikke bli bortskjemt.

Jeg vil derfor oppfordre alle, uavhengig av religion, farge og etnisitet å faste iblant. Utforsk deg selv.

PS: Dere som lever av å være kreative, dere som lever av impulser, ingenting er verre enn å sitte fast i den samme rutinemessige hverdagen. Vekk impulsene dine, prøv noe nytt.