Tybring-Gjeddes bensin

Å knytte voldshandligene i Husby til en bestemt religion er grovt generaliserende. Kommentarforfatteren mener Frp-politikeren Christian Tybring Gjeddes uttalelser bidrar bare til å gjøre vondt verre.
Foto: Xin
Leder av Oslo Fremskrittsparti, Christian Tybring-Gjedde, sier til NRK at han gir "den muslimske kulturen" skylden for opptøyene i Husby. En slik grov generalisering gjør imidlertid ikke annet enn å helle bensin på bålet.

Som mange andre er sikkert Frp-politikeren oppgitt over det som skjer i Husby, og andre steder i Sverige. Til NRKs Ukeslutt kunne han imidlertid uttale seg i kraftige ordelag i dag, og la ikke skjul på at det er opprinelseskulturen som kunne tolkes som årsak.

– Viktig å se hvor disse kommer fra. Alle tilhører den muslimske kulturen, uttalte han seg.

Under Ukeslutt-ordvekslingen tok imidlertid Oslo-ordfører Fabian Stang til motbør. Han sa klart ifra at han var uenig i Tybring-Gjeddes beskrivelse:

– Jeg blir skremt når han sier at dette har med religion å gjøre, svarer Fabian Stang.

– Vi har hatt lignende opprør i Oslo tidligere, som voldsomme opprør natt til første mai. Da var det kritthvite unge mennesker som ikke fant seg til rette, og det er det samme som skjer i Sverige, uavhengig av hudfarge, uttale Stang.

Blir matt
Som tidligere påpekt i min kommentar Vår felles voldsaksept? ga jeg uttrykk for 1) ettertrykkelige bekymringer for hvordan opprøret i de svenske forstadene kom til å bli melket og misbrukt politisk, 2) enkeltes stilltiende aksept for vold som politisk virkemiddel og 3) ansvaret vi alle (enten vi er samfunnsdebattanter, journalister, politikere eller vanlige borgere) har for å føre en ansvarlig dialog, selv med kritikk.

Når jeg leser det som Tybring-Gjedde sier kan jeg ikke bli noe annet enn matt. Å ta opp det som skjer i Sverige, og hvordan pøbelveldet har herjet og terrorisert fredelige Husby-beboere, er legitimt. Men å koble nasjonalitet og kultur blir rett og slett tendensiøst og generaliserende. En kan nesten dra slutningen at Tybring-Gjedde ikke virker å være interessert i å gi løsninger. Ved å også koble voldsbruk til en såpass stor og heterogen religiøs gruppe ender man også opp med å gi “bensin på bålet”.

Flott parert
Brannene vi nå ser i Sverige skyldes svenskenes egne mangler i innvandringspolitikken, ikke at folk ber til den ene eller den andre guden. Men kanskje er dette noe Tybring-Gjedde og mange av hans partifeller synes ikke passer rent ideologisk?

Oslo-ordføreren må ihvertfall få pluss i boka for den elegante måten han parerte Gjedde på. For, hvis man skal følge logikken til Frp-politikeren, kan da man si at de høyreekstreme borgervernsgruppene som jaget innvandrerungdommer sist helg, er kristne? IRA, som i mange år terroriserte britene, ja, de er vel katolske terrorister? Er disse to gruppers voldshandlinger preget av kristendommens budskap, eller kan det knyttes til deres kristne kultur?

Jeg bare spør. Men tipper svaret gir seg selv.