Mange kvinner blør ikke første gang de har samleie. Myten om jomfruhinnen må avlives.
Foto: Garry Knight
Konsekvensene av ikke å kunne "bevise" at man er jomfru før ekteskapet, kan for mange kvinner innebære døden. Som om det å skade og drepe andre er mindre syndig enn å ha sex.
528Shares

Et nytt lovforslag skal gjøre det forbudt for medisinsk helsepersonell i England og Wales å rekonstruere kvinners såkalte jomfruhinne – som faktisk ikke finnes – eller å undersøke om kvinnen er jomfru – noe som ikke kan bevises.

Myten om «jomfruhinnen» eller «møydomshinnen» er trolig flere tusen år gammel. Den er utviklet gjennom de fleste kulturer og religioner vi kjenner.

Vi har lest om det i bøker fra gamle dagers Norge; bruden måtte vise frem en blodflekk på lakenet morgenen etter bryllupsnatten. Familien tolket det som bevis på at hun debuterte seksuelt med brudgommen og alle var fornøyde. Kanskje var hun jomfru, men blødde ikke og stakk seg i hemmelighet i fingeren med en nål slik at det dryppet noen blodflekker ned på sengetøyet, kanskje var hun ikke jomfru og måtte tåle fordømmelsen og skammen.

Den kvinnediskriminerende, ydmykende skikken uten rot i vitenskap lever i verste velgående den dag i dag i mange land. Faktisk i 20 land, skal vi tro BBC-artikkelen om det nye lovforslaget. Konsekvensene av ikke å kunne «bevise» jomfrudom før ekteskapet kan være fatale, for noen døden i æresdrap.

På den offentlige informasjonskanalen ung.no spør bekymrede jenter om det er riktig at en lege eller kjæreste kan «avsløre» at de har hatt sex eller om de alltid blør ved det første samleiet. Svarene de får er at det finnes ingen hinne over åpningen, men en slimhinnefold som danner en krans et par centimeter inn i skjeden. Den kalles skjedekransen og kan være veldig elastisk. Hos noen får den rifter og blør ved første samleie, hos andre under trening eller når de setter inn en tampong, hos andre igjen får den aldri rifter og blør dermed aldri.

Med andre ord: – Ingen kan se om du har hatt vaginalt samleie! skriver de medisinske ekspertene på ung.no.

Dette er kunnskap alle leger skal ha hvis de blir spurt om å foreta jomfrusjekk. Om de likevel utfører slike undersøkelser, er det et brudd på helsepersonelloven om at helsepersonell skal opptre forsvarlig og utstede faglig korrekte attester.

Rekonstruksjon av jomfruhinnen – såkalt hymenplastikk hvor man lager en kunstig ringformet hinne ved skjedeinngangen – skal etter lovforslaget forbys i England og Wales. Sist gang en slik hymenplastikk fant sted i Norge var ifølge Norsk Helseinformatikk i 2005.

Etiske vurderinger var årsaken til at det ble slutt på praksisen med hymenplastikk – et merkelig fenomen basert på manglende kunnskaper om kvinners anatomi. Som Helseinformatikk selv skriver i sin vurdering av rekonstruksjon av jomfruhinnen: “Begrepet “jomfruhinne” er litt misvisende. Mange kvinner opplever ikke blødninger ved første samleie.”

Inngrepet ble av Rådet for legeetikk ansett som særlig betenkelig fordi det ble foretatt for å løse et kulturelt problem, ikke et medisinsk. De påpekte imidlertid at et slikt inngrep i sjeldne tilfeller kunne utføres “der det er overveiende sannsynlig at kvinnen er alvorlig truet”  i tilfelle hun frykter eller vet at hun ikke er av dem som kommer til å blø bryllupsnatta. 

Prinsipper bør noen ganger vike for å beskytte et menneske mot en nådeløs, inhuman tradisjon utført av mennesker som er besatt av egen ære. Som om det å skade og drepe andre er mindre syndig enn å ha sex før ekteskapet.

Hvis du absolutt synes du må vite om en kvinne har hatt sex, spør henne! Det er den eneste måten du kan få vite det på hvis det da ikke dreier seg om voldtekt. Men respekter det svaret hun gir deg på et så privat spørsmål. Det er hennes kropp og ingen annens. Hun kan skrifte til sin gud dersom hun er religiøs, hun har ingen rapporteringsplikt om sitt underliv til noen mennesker. Hun burde iallfall ikke ha det.

Myten om jomfruhinnen må avlives. Det kan bare skje ved økt kunnskap. La det bli ett av de temaene som tas opp på helsestasjonene i møte med foreldrene eller andre møtesteder, innfør obligatorisk seksualundervisning i skolene hvor elevene får vite at «jomfruhinnen» bare er gammel overtro, den finnes ikke.

Bare ved kunnskap kan vi få slutt på denne fatale misforståelsen som rammer mange kvinner så grusomt. Bare ved likestilling og empati kan vi få slutt på denne forhistoriske, nedverdigende og ondskapsfulle holdningen om at kvinner er verdiløse dersom de har hatt samleie før ekteskapet eller sogar blitt voldtatt – som om noen kvinner i hele verden ønsker seg det siste!

Kvinners verdi har ingenting med sex å gjøre. Ikke menns heller. Vi har samme verdi fordi vi er mennesker.