Sylvi Listhaug – den nye syndebukken

Foto: Arkiv.
Foto: Torbjørn Tandberg
Det ser ut at Norge er delt i to. En gruppe mener Sylvi Listhaug gjør en god jobb for å beskytte Norge mot "flyktninger". Den andre hater henne av samme grunn. 
0Shares

Selv feminister som påstår at de står på kvinnenes side, har ikke noe problem med å henge henne ut på sosiale medier.

Sylvi Listhaugs siste uttalelse om at vi i Norge spiser svinekjøtt, drikker alkohol og viser ansiktet, blir tatt ut av sammenheng og omtalt i sosiale medier med en forakt og hån jeg ikke ser andre kvinnelige politikere bli utsatt for.

Jeg er ikke enig i alt Listhaug sier eller gjør. Personlig synes jeg at vi kunne hørt mer fra henne som integreringsminister om diskriminering av innvandrere i arbeidsmarkedet og ellers. Vi trenger sårt en integreringsminister som inkluderer og snakker om raushet og toleranse, og inviterer norske borgere til å strekke ut en hånd til flyktninger og innvandrere. Mange innvandrere og flykninger trenger en jobb. Mange av dem ønsker å lære om det norske samfunnet, være ressurser, jobbe og bidra til felleskapet. Etter å ha fått opphold blir de sittende lenge i asylmottak, de er uten kontakt med samfunnet og de taper motivasjonen.

Foto: Arkiv.
Foto : Henrik Beckheim

Samtidig mener jeg Listhaug har et poeng når hun sier at reiser man til Norge, må man være innforstått med at man har reist til et land som er forskjellig fra sitt hjemland. Folk her drikker, spiser pølser, er lettkledd om sommeren, viser ansiktet sitt. Dette betyr selvfølgelig ikke at alle gjør det, eller man er forpliktet til å gjøre det, men dette er alminnelig i dette samfunnet.

I mange land i Midtøsten er gris utryddet. Som et dyrevennlig menneske synes jeg det er en uting at en dyrerase er utryddet på grunn av religionen eller kulturen. I en del land der flyktninger kommer fra, er alkohol uglesett og vanskelig å få tak i. Min religiøse tante tok ikke engang i spritglasset til onkelen min, hun mente at det var urent. Sånne regler kan ikke gjelde her.

I Norge misbruker enkelte innvandrere kontakt med alkohol eller svinekjøtt som begrunnelse for ikke å akseptere jobber. Det er en uting og en måte å utnytte systemet på. Man kan frastå å spise svin og drikke alkohol av religiøse grunner, det har jeg respekt for, men man kan ikke nekte andre å gjøre det. Man kan heller ikke nekte å jobbe av den grunn, for å forbli arbeidsledig og få ytelser. Det er nettopp dette Sylvi Listhaug mener og det er jeg ganske enig i. Dette trenger en ryddig debatt og ryddige løsninger, ikke hån og latterliggjøring.

Det er trist at hver gang Sylvi Listhaug sier noe, blir det tatt ut av sammenhengen for å henge ut og trakassere henne.

Opprinnelig publisert på Mina Bais blogg. Republisert på utrop.no med hennes godkjenning.