Asylsøkere risikerer å fryse i hjel

 
Foto: Marienna Pope-Weidemann
Signer aksjonen for å kreve at EU tar ansvar for asylsøkere som nå er strandet i vinterkulda på de greske øyene. Tusenvis av liv står i fare! Det skriver Amnesty International i dette innlegget. 
0Shares
Latest posts by Cecilie Willetts/Amnesty International (see all)

Europa kan ikke la mennesker fryse ihjel. Vi må handle nå. 

Sør-Europa opplever nå en kuldebølge. Som et resultat av EUs avtale med Tyrkia står barn, kvinner og menn i umiddelbar fare for å fryse ihjel på de greske øyer. Mange sover i snødekte telt, og blir nærmest holdt som gisler av europeiske ledere som svikter i sin håndtering av flyktningkrisen.
 
Siden EU-Tyrkia avtalen trådde i kraft i mars 2016, har europeiske ledere samlet opp asylsøkere på de greske øyene med hensikt om å sende dem tilbake til Tyrkia. Returavtalen med Tyrkia er basert på den feilaktige forutsetningen om at asylsøkeres rettigheter blir respektert der. Returene har imidlertid ikke skjedd slik de europeiske lederne forventet, noe som har resultert i en humanitær katastrofe der mennesker lever under uverdige forhold i Europas utkant.
 
Dessverre er det i de europeiske regjeringenes interesse å holde flyktningene på øyene. Det å sørge for å få folk av øyene ville være et tilbakeslag for EU-Tyrkia avtale, en avtale det ser ut som om de ønsker å opprettholde for enhver pris.
 
De kummerlige forholdene asylsøkere lever i på de greske øyene, er en del av en bevisst politikk for å hindre andre asylsøkere i å komme til Europa. De europeiske regjeringene ønsker også å holde disse menneskene på øyene for å sikre at asylsøkere faktisk returneres til Tyrkia.
 
Europas behandling av flyktninger er en skam. Verden kan ikke se vekk. Europa må handle for å unngå en humanitær katastrofe. Tusenvis av liv står i fare. 

Amnesty International krever at EU-kommisjonen:

  • Gjør alt de kan for å sikre at menneskene som er strandet de greske øyene blir overført til fastlandet og møtt med et tilstrekkelig mottaksapparat, slik at de kan blir registrert og klargjort for videre reise til andre europeiske land.
  • Sørger for at greske myndigheter får tilstrekkelig støtte til å registrere og behandle asylsøknadene på en tilfredsstillende måte.

Det DU kan gjøre:

  • Signer aksjonen!
  • Del aksjonen på sosiale medier og oppfordre venner og bekjente til å skrive under!
  • Skriv ut underskriftslisten og hjelp oss med å samle underskrifter!

Signaturene sendes til president i EU-kommisjonen, Jean-Claud Juncker, med kopi til statsminister Erna Solberg.

Opprinnelig lagt ut på amnesty.no. Republisert etter avtale.