Mer tilslutning til populisme etter Listhaugs avgang

Sylvi Listhaug har en guffen retorikk, mener forfatteren av innlegget.
Foto: Torbjørn Tandberg
Veien til statsministerstolen er mer sannsynlig enn noen gang for Sylvi Listhaug (Frp).
0Shares

Listhaug har trukket seg som justisminister. Det legger ingen demper på Listhaus popularitet blant innvandringsskeptiske velgergrupper. For de utgjør en stor gruppe. La oss se på hvem de er og hvorfor Listhaug kommer styrket ut av Facebook-bråket.

Rundt 30 prosent av befolkningen i Norge er innvandringsskeptisk, viser SSBs holdningsundersøkelse fra 2017. Dette utgjør en stor velgergruppe. Dette er gruppen som mener for eksempel at «innvandrere flest er en kilde til utrygghet i samfunnet» eller “det bør bli vanskeligere å få opphold for asylsøkere og flyktninger”. Denne velgergruppen på 30 prosent er nok for Listhaug og FrP for å danne en framtidig regjering.

Fremskrittspartiet får sin høyeste oppslutning på to år i Dagens Næringslivs meningsmåling for mars 2018. Altså har Listhaug-bråket styrket FrP. Det store medietrykket på Listhaug og FrP har gitt henne mer oppmerksomhet enn noen gang. Også innad i FrP er Listhaug populær, fylkeslederne støtter henne fullt ut.

Det at hun trekker seg som justisminister, betyr ikke at slaget er tapt. Uansett var det riktig av henne å trekke seg.

Etter at Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen mer eller mindre er tilsidesatt, har det vært et tomrom. Partileder Siv Jensen har også skjerpet retorikken siden de gikk inn i regjering. I dette vakuumet har Listhaug blitt stadig mer populær.

Det er ingen grunn til å tro at hun kommer til å føre en mer høyrepopulistisk politikk enn det FrP allerede fører. Og hennes Facebook-innlegg er ikke noe mannen i gata ble fornærmet av eller er opptatt av, det er Ap, stortingspolitikere, støttespillere og motstandere av Listhaug som har reagert mest. Og det var nødvendig.

At Listhaug blir erstattet av Per Sandberg, er ikke akkurat noen forbedring heller.

Så slik Utrop vurderer det politiske landskapet nå og hvordan det kommer til å utvikle seg i årene fremover, er det mulig å se for seg at Listhaug blir Jensens arvtaker og mulig statsministerkandidat.