Ytringer

Vis takknemlighet

De færreste får drømmejobben ved første forsøk, og det gjelder alle, også nordmenn. Men som flyktning er det viktig å ikke stille for store krav i begynnelsen, skriver Judith Horntvedt i dette innlegget.
Det vil alltid være tøft i starten når man kommer til et nytt land. Det går an å lykkes, men det krever innsats og vilje, skriver Judith Horntvedt. 
0Shares
Latest posts by Judith Horntvedt, zambiskfødt, nå 20 år i Norge. Tar master: Tverrfaglig samarbeid i helsesektoren. (see all)

Jeg hører ofte at innvandrere har problemer med å skaffe seg jobb. Det kommer an på. Da jeg kom til Norge måtte jeg lære meg språket. Jeg tok vaskejobber mens jeg fortsatte å lære meg norsk. Etterhvert fikk jeg forskjellige lavtlønnede jobber som for eksempel i barnehage og i butikk. Jeg kjenner mange innvandrere som har tatt et lavtlønnet yrke i starten. Etterhvert som tiden gikk, skaffet de seg god utdanning og kompetanse, og de har fått seg gode jobber som de trives med.

Viktig å tilpasse seg
Det går an å lykkes, men det krever innsats, vilje og ikke minst tålmodighet.
Jeg mener at når flyktninger kommer hit blir de tatt imot på en god måte, og da er det viktig å tilpasse seg det norske samfunnet. Noe av det Norge er kjent for er at nordmenn arbeider hardt. Jeg tar av meg hatten for de forfedrene av nordmenn som jobbet hardt og bygde landet.

En ting jeg undrer meg over er at noen flyktninger ikke setter pris på å komme til Norge. Uansett hvor mye de har betalt og gått gjennom for å komme seg hit, så er det så mange fordeler i Norge at det for meg er luksus. Det minste man kan gjøre er å vise takknemlighet.

Hvis man ikke liker Norge, ja da kan man for min del bare reise tilbake i stedet for å lage bråk.

Den viktige ydmykheten
De færreste får drømmejobben ved første forsøk, og det gjelder alle, også nordmenn. Men som flyktning er det viktig å ikke stille for store krav i begynnelsen. Prøv å være ydmyk og vis takknemlighet. Innsats blir belønnet.

Hvis jeg klarte det, kan andre innvandrere klare det. Norge er et godt land å leve i. Hvis man ikke liker Norge, ja da kan man for min del bare reise tilbake i stedet for å lage bråk.

Bidra til fellesskapet
Det er også viktig at innvandrere er klar over at det finnes mange nordmenn som er arbeidsledige og som har vanskeligheter med å skaffe jobb. Hvordan kan innvandrere vente å ha spesielle privilegier? Her i Norge skal folk behandles likt. Folk har forskjellig utdanning, Det føles sikkert urettferdig at den ikke blir satt pris på i et nytt land, men slik er det uansett hvor du reiser i verden. Nordmenn som søker jobb i andre land vil også oppleve at deres utdanning ikke verdsettes og at de må starte lenger ned på stigen.

Kjære innvandrere, særlig kvinner som er ikke i arbeid, kom dere til NAV, søk jobber og kom dere i ut arbeidslivet. Norge trenger mennesker som bidrar til fellesskapet.