Mitt glemte folk

Amerikanske soldater delte ut frø (2009) til bøndene i Nord-Irak i samarbeid med en lokal yezidi-leder.
Foto: US Marine
Jeg ble født i Sverige, og flyttet til Norge i en alder av seks. Jeg vokste opp med å høre på historier fra da pappa var Peshmerga, hvordan han, sammen med sine venner kjempet mot Saddam Husseins regime.
0Shares
Latest posts by Emma Lorin Havend (see all)

Jeg pleide stolt å fortelle mine venner på barneskolen at min far var en helt, som kjempet for rettferdighet.

Min familie er yezidier, en religiøs minoritet som hovedsakelig bor i Irak. Yezidismen er urreligion, som trolig oppsto for mer enn 4000 år siden. Jeg vokste opp uten å egentlig møte noen andre yezidier, for meg var det kun min familie på fem som var det. Det var sjelden jeg fortalte noen at vi var det, litt fordi jeg ikke så noe grunn til det, men også fordi jeg på en alder av syv hadde fått slått i ansiktet at jeg var en djeveldyrker.

Syv engler
Yezidismen er en monoteistisk religion, som tror på én Gud, Gud satte syv engler på jorden, som skulle passe på. Erkeengelen er Tawûsê Melek, påfugl-engelen. Tawûsê Melek underkastet seg aldri Adam, vilket derfor viste hans troverdighet til Gud. Mange har i hundrevis av år assosiert yezidiene med djeveldyrkere, dette kommer av at de forveksler de syv englene, med falne engler, engler som har blitt forvist av Gud.

Folkemordet på yezidiene har foregått i årrekker, men har aldri egentlig kommet ut i lyset før nå.

Artikkelforfatteren Emma Lorin Havend er 17 år og skoleelev.
Foto : Privat
Jeg var syv første gang jeg fikk høre dette. På denne tiden visste jeg knapt hva en djevel var. Min mor ville alltid si til meg at helvete ikke fantes, alt godt og ond fantes kun inni oss mennesker, at når jeg døde, ville jeg bli født igjen, og hvis jeg var snill, ville jeg bli født som en prinsesse. Jeg kunne derfor ikke forstå hvorfor jeg ble kalt en djeveldyrker. For hvis helvete ikke finnes, hvor skal djevelen bo?

Dødsdom
Tredje august flyktet omlag 40 000 yezidier til Sinjar-fjellet, uten vann, mat, og i stekende varme. ISIL har gitt tusentalls av yezidere et ultimatum. Enten konverterer dere til islam, eller dere blir drept.

Yezidismen er en ganske lukket religion, man kan ikke konvertere til den, så hva vil da skje, når flere og flere blir myrdet, fordrevet, og konvertert med makt.

Folkemordet på yezidiene har foregått i en årrekke, men har aldri egentlig kommet frem i lyset før nå. For 200 år siden regnet man med at det var omtrent to millioner yezidier, dette tallet har sunket mer og mer med årene. Det var ingen hemmelighet at Saddam Hussein ville ha yezidiene bort. I løpet av de 24 årene Saddam regjerte, ble over 250 yezidiske landsbygder jevnet med jorden, elver og dammer som ga vann til lansbygdene ble forgiftet, og de ble nektet jobber og medisinsk hjelp. I årene etter Saddams regime var over, ble det ikke noe bedre for yezidiene, de er stadig et mål for ekstremister.

Folkemordet på yezidiene er fortsatt ikke anerkjent, tusenvis har blitt drept og myrdet, hatet og foraktet. De er glemt og begravet.

(Opprinnelig publisert i VG 12.08.2014, republisert med forfatternes tillatelse)