Debatt

Kan Google forklare Tyrkia?

Unge mennesker i Istanbul under en markering for retten til å ytre seg kritisk mot makten
Foto: Baris Karadeniz
Protestene i Gezi Park, krigen mot IS og terrorangrep har preget Tyrkia de siste årene. Verktøyet Google Trends gir oss overraskende nye innsikter om hvordan hendelsene har påvirket landet. 

Google Trends er en veldig nyttig webtjeneste fra Google Inc. for å følge pulsen i ulike land de siste 10 år. Her kan man finne ut hvor ofte et bestemt søk sikt legges inn i forhold til det totale søkevolum på tvers av ulike regioner av verden. De innhentet av Google Trends resultatene vil hjelpe oss å ha en generell oversikt over hva som skjer i Tyrkia.

'Terror'-søk
'Terör' er den tyrkiske oversettelsen av ordet “terror”. Diagrammet nedenfor viser søkeresultatene til den tyrkiske befolkningen på dette søkeordet.

Klikk på bildet for å se en større versjon.

Ettersom Google Trends samler inn resultatene månedlig, viser punkt A (30. september) til de siste pålitelige data for dette diagrammet. Webtjenesten gjør selv oppmerksom på at verdier gitt etter punkt A fremdeles er i innsamlingsfasen for kommende måned, som i dette tilfelle er oktober 2015. Av denne grunn bør du se bort fra resultatene på terror søk etter punkt A.

Sercan Leylek har samlet data fra Google Trends for å gi et bilde av situasjonen i Tyrkia.
I tillegg til denne kunnskapen refererer punkt B til siste stortingsvalg i Tyrkia, som fant sted i perioden mellom slutten av mai og begynnelsen av juni. Den lineære økningen mellom punkt A og B viser oss at tyrkere er opptatt av terror i stadig økende grad i løpet av de siste fem månedene. Etter å ha sittet ved makten i 13 år var det, ved punkt B, første gang AKP, Erdogans tidligere parti, ikke klarte å vinne valget, og ifølge en nylig gjennomført undersøkelse fra august mener 68,6 prosent av alle tyrkere at Erdogan og AKP er ansvarlig for den nylige terrorvirksomheten [1].

En annen periode verdt å legge merke til, er perioden mellom punkt F og G. Denne perioden viser det laveste antall søk på ordet 'terror' gjennom de siste 10 årene i Tyrkia. Dette var perioden da Gezi Park-protestene som startet i begynnelsen av juni 2013. Mer enn seks millioner innbyggere sluttet seg til opptøyene. Tallene viser at protestene ved Gezi Park var et bemerkelsesverdig eksempel på en fredelig protest.

'Frykt'-søk
Det tyrkiske ordet for 'frykt' er ‘korku’. Dessverre ser 'frykt'-trenden ut til å være på fremmarsj blant tyrkiske brukere av Google siden 2005.

Spesielt når vi sammenligner frykt-resultatet i Tyrkia med det norske ordet “frykt”, kan vi se en klar forskjell. Søket på 'frykt' er avtagende blant nordmenn.

Klikk på bildet for å se en større versjon.

’Håp’-søk
'Umut' er det tyrkiske ordet for “håp”. Diagrammet under viser en svært viktig detalj, nemlig den høye verdien ved punkt A. Som vi ser, var 'håp' blant tyrkeres søkeord rett før og etter sist valg, som resulterte i et nederlag for regjeringspartiet AKP. Tyrkerne hadde virkelig et håp om en lysere fremtid i løpet av disse månedene, men så snart terrorvirksomheten økte i juli 2015, sank antallet søk etter 'håp' raskt.

 

Klikk på bildet for å se en større versjon.

'Kjærlighet'-søk
Det vakre ordet 'sevgi' betyr 'kjærlighet' på tyrkisk. Selv om antall Internett-brukere har økt raskt siden 2005, ser vi at folk i mindre grad enn tidligere søker på ordet 'kjærlighet'.

Klikk på bildet for å se en større versjon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søke 'Fuat Avni'
Diagrammet som følger, representerer det mest mystiske av alle resultatene. Fuat Avni er navnet på den fenomenale twitterkontoen som har lekket informasjon om Erdogan og AKPs fremtidige handlinger [2]. Denne twitterkontoen har vært aktiv siden februar 2014, og som angitt nedenfor var Fuat Avni overhodet ikke kjent før den tid.

Fuat Avni har kommet med en rekke tweets vedrørende hendelser i nær fremtid. Så langt har de fleste av profetiene vært temmelig nøyaktige og hans identitet er fortsatt ukjent. Fuat Avni er en ekte Zorro i tyrkiske sosiale medier, og resultatene under beviser at hans omdømme er styrket fra hans første tweet. Mange aviser hevdet at Fuat Avni også visste om siste tvillingbombingen. Flere nyhetskanaler har meldt at lørdagens eksplosjon tok livet av minst 97 fredlige demonstranter og skadet mer enn 185 mennesker. 

Klikk på bildet for å se en større versjon.

Referanser:
[1]. Cumhuriyet Avis, http://www.cumhuriyet.com.tr/foto/foto_galeri/368603/5/Gezici_nin_son_secim_anketinde_carpici_sonuclar.html
[2]. Fuat Avni, https://twitter.com/fuatavni_f