Frp’s berserkergang

 
Foto: Fremskrittspartiet
Frp kan ende med å gi Norge et svært dårlig rykte og regjeringen et meget slett ettermæle hvis de fortsetter som nå. 

Se for deg følgende: En gruppe unge menn i en middels stor norsk by trekker ut på gatene nattestid i lange kjortler, de fleste med langt skjegg og Koranvers i arabisk skrift prangende på ryggen. De kaller seg «Allahs soldater» og har som mål å «holde gatene frie for kriminalitet og dårlig oppførsel». De sier åpent at de er inspirert av en radikal islamistisk bevegelse i et annet europeisk land, men bare noen få av dem vil la seg avbilde i pressen. 

Etter noen uker sprer gruppen seg til flere byer og politiet følger tett med på hva som skjer. Så kommer et oppsiktsvekkende utspill: En norsk politiker med lang fartstid på Stortinget sier han støtter gruppen «så lenge de ikke gjør noe ulovlig». 

De fleste ville nok reagert kraftig i et slik scenario. Det har da også flere gjort, men scenariet er et litt annet. Det handler selvsagt om «Odins soldater», en høyrenasjonalistisk borgerverngruppe (etter historiker Bård Larsens mening), men som selv hevder de er nokså harmløse. Frontfigur er den tidligere lederen for antiislamske Norwegian Defence League, Ronny Alte. Flere av medlemmene er har tilknytning til kriminelle miljøer og/eller har gitt uttrykk for høyreekstreme meninger. Politikeren som har uttrykt støtte til «soldatene», er Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen, en mann med 14 års fartstid på Stortinget. 

Så å si alle grupper som etter andre verdenskrig har brukt norrøn mytologi som referanse og samtidig har hatt en tydelig brodd mot innvandrere, har vært høyreekstreme.

På Dagsnytt 18 23.2 hevdet Ronny Alte at Odins Soldater over hodet ikke er rasistiske og gjorde sitt ytterste for å gi et stuerent inntrykk. Overfor VG innrømmer han riktig nok at gruppa er en avlegger av en finsk gruppe med  samme navn, en gruppe som har en selverklært nynazist som leder. 

Hvor troverdig er Altes forsøk på å fremstå som snill gutt? Med tanke på at så å si alle grupper som etter andre verdenskrig har brukt norrøn mytologi som referanse og samtidig har hatt en tydelig brodd mot innvandrere, har vært høyreekstreme, er valget av navn og emblem (en hodeskalle med «vikinghjelm») ytterst merkverdig. I hvert fall hvis man ikke ønsker å assosieres med høyreekstremisme og nynazisme. For å si det med rene ord: Enten mangler Alte helt grunnleggende politisk forståelse og teft, eller så farer han med løgn. Onde tunger vil si: Det ene utelukker ikke det andre.  

Men det er faktisk enda mer påfallende og besynderlig at en politiker i et regjeringsparti går så langt i å støtte en slik gruppe. Det er rett og slett på grensen til det sjokkerende. Erna Solberg har tatt tydelig avstand fra Jan Arild Ellingsens utspill. Det samme har flere andre i Høyre. Det er bra, men også helt selvfølgelig. Selv Siv Jensen som gjerne sitter musestille når det kommer sterkt innvandringskritiske utspill og det som verre er fra hennes partifeller, sier hun er «uenig» med Ellingsen. Men hun fordømmer så vidt Utrop kan se verken Ellingsen eller Odins Soldater, men nøyer seg med å si at det er politiets oppgave å bidra til trygghet i det norske samfunnet. Erna Solbergs avstandtagen er langt klarere. 

Det er trist å se hvor langt enkelte av Frp’s representanter er villige til å gå i sin anti-innvandrerpolitikk. Men det er verken overraskende eller et unntakstilfelle. Norge er ikke lenger på noen som helst måte et fyrtårn i integreringspolitikken med et slikt parti i regjering.