Innlegg:

«Jeg faster ikke i år heller»

– Forsøk på å gi folk dårlig samvittighet for å ikke faste er noe som virkelig bør stoppes, skriver Laial Janet Ayoub.
Foto: Privat
Dere bor i Norge. Et fritt land med mange ulike religioner og etnisiteter. Det er bare å finne seg i at ikke alle faster, skriver Laial Janet Ayoub i dette innlegget.
0Shares
Laial Janet Ayoub
Latest posts by Laial Janet Ayoub (see all)

Da er vi her igjen.

Ramadan er her og jeg vil derfor starte med å ønske alle muslimene en ramadan mubarik.

Ramadan er den niende måneden i den muslimske kalanderen og er også kjent som fastemåneden. Å faste vil si at man avstår fra å spise og drikke, fra soloppgang til solnedgang, i 30 dager.

I fjor snakket jeg i mediene om hvor ukomfortabelt det kan være for en som ikke faster å få slengt kommentarer etter seg fra fastende muslimer. Dette skapte turbulens og resultatet var at jeg ble angrepet fra alle kanter på sosiale medier og kalt det ene og det andre i flere måneder, fordi noen mente at jeg forsøker å svartmale muslimene. Det endte også opp med at jeg måtte politianmelde flere fordi jeg ble hetset og truet.

Sannheten er at jeg ikke ønsker å svartmale noen, men heller belyse en sannhet som jeg og flere andre sliter med.

Jeg faster ikke i år heller. Jeg er nyoperert og det er enda en grunn til å ikke faste.

På min Snap tikker det inn bilder fra muslimer som ikke faster, men det har virkelig ALDRI falt meg å spørre hvorfor de ikke gjør det, spekulere i det, anta noe eller be dem om å være så snille og forsøke å faste. Det er rett og slett IKKE min jobb!

Likevel har jeg fått flere meldinger fra mennesker som spør “faster du ikke i år heller?” Og “hvorfor faster du ikke, er du ikke muslim lenger?”.

Slike forsøk på å gi folk dårlig samvittighet for å ikke faste er noe som virkelig bør stoppes! Folk kan slite med ulike grunner som magesår, operasjoner, spiseforstyrrelser, andre sykdommer, menstruasjon, svangerskap eller andre ting som de ikke har lyst til å fortelle om. Andre vil bare ikke faste, og det skal respekteres for det er til syvende og sist ikke vår jobb å dømme hverandre.

I går gikk jeg av på Grønland T-banestasjon for å dra på en samling med venner, da en eldre dame med utenlandsk bakgrunn gikk forbi en yngre dame fra samme land og sa “astaghfur Allah” fordi dama holdt en softis i hånden.

Så vil noen sikkert si: “av respekt for andre muslimer bør man ikke spise ute”.

Denne kommentaren får jeg hvert år og la meg svare på det i år også:

Dere bor i Norge. Et fritt land med mange ulike religioner og etnisiteter. Det er bare å finne seg i at ikke alle faster, og akseptere at hvis du går ut hjemmefra, så vil du helt sikkert se folk som drikker eller spiser noe. Klarer du ikke å akseptere det, så er det kanskje lurt å ta seg en ferietur til et muslimsk land hvor alle restauranter holder stengt på dagen og hvor man får bot for å spise offentlig i ramadan.

Plages du av at andre spiser, feirer andre ting, koser seg i sola eller lignende, så er det nettopp det som er poenget med ramadan, at du skal være tålmodig og ydmyk og få belønning for det.

Ikke la krigen i magen din og mangelen på nikotin i blodet styre din væremåte med andre, for det er faktisk sunnah å smile til folk!

Noen ramadantips fra meg:

  • Deodorant og såpe er IKKE haram!
  • Å pusse tenner er heller ikke haram med mindre du på forhånd planlegger å drikke vannet du skal skylle munnen med.
  • Å smile til andre er sunnah og det er faktisk haram å dømme andre.
  • Føler du at du er utrolig sint og frustrert om dagen, så hold deg hjemme for deg selv til du faktisk klarer å omgås andre mennesker.
  • Og husk, du får belønning når du er tålmodig.

Ha en fin fastemåned, alle dere som faster!

Laial Janet Ayoub er samfunnsdebattant og forfatter av Hijabbloggen.