Hvem er du egentlig Bahareh?

 
Foto: Claudio Castello
Hvem er du egentlig Bahareh, og hvem representerer du?
Anita Farzaneh, eksil-iraner og sekulær aktivist
Latest posts by Anita Farzaneh, eksil-iraner og sekulær aktivist (see all)

Jeg er født i Iran, men har aldri blitt bedt til den iranske ambassaden. Hvordan greide du, Bahareh, å flykte til Norge? Med fly? I henhold til iransk regelverk er alle under 18 år skrevet inn i passet til en av sine foreldre.

Kvinner i Iran har startet en stor politiske bevegelse mot sharia-lovene som dominerer det iranske rettssystemet. Regjeringen har nesten kollapset på grunn av de internasjonale sanksjonene. Folket i Iran har minste sine rettigheter som frie mennesker. Fengsling og arrestasjon skjer daglig for de minste ting. Og Iran er ikke bare det landet som henretter flest mennesker i forhold til folketallet, men regimet er også eneste i verden som henretter barn. Og Bahareh Letnes, du som har byttet sitt etternavn til et norsk navn, kanskje for å beskytte deg selv, reiser til Iran og tar på deg den politiske hijaben. Den samme hijaben som mange unge kvinner i Iran blir arrestert for å ville ta av seg. Med det tråkker du på alle aktivister som kjemper for frihet for iranske kvinner og vil ha demokrati i Iran.

Bahareh, du er ikke så dum, du vet at det demokratiet du snakker om i Iran, finnes like lite i dag som den dagen du rømte fra landet for å unngå et tvangsekteskap for mer enn ti år siden.

Alle vi med bakgrunn fra Iran vet at de som har bare Norsk pass aldri blir invitert til den Iranske ambassaden, og de kan heller ikke reiser til Iran. Mens de som har beholdt og fornyer sitt iranske pass, blir invitert til ambassaden og kan besøke familie og venner i Iran. Vi vet også at du må signere på troskap til regimet hver gang du skal fornye passet. Du vet med det at du ikke kan kritisere det iranske regimet. Hvis du allikevel skulle gjøre det, risikerer du å bli arrestert neste gang du besøker Iran. Jeg har forståelse for at mange vil besøke Iran, de har sikkert sine gode grunner. Kanskje har de barn som de vil skal møte sine besteforeldre.

Vi er mange eksil-iranere i Norge og Europa som har kjempet for kvinners rettigheter, humanisme og demokrati i Iran, og våre dyrekjøpte erfaringer har vist oss det sanne ansiktet til det iranske regimet. Vi er mange som har mistet både familiemedlemmer og venner og til sammen sonet mange år i fengsel for å ha kjempet for kvinners rettigheter og demokrati.

Hvem er du egentlig Bahareh, og hvem er det som støtter deg? Og hvor står du i kampen for demokrati og menneskerettigheter i Iran? Jeg håper det du sier om din relasjon til det iranske regime og ambassaden i Norge VIRKELIG er sant.