Savner du å lese bøker på ditt eget morsmål? I verdensbiblioteket.no finner du e-bøker på 16 språk.
Foto: ScanStock.
Når du ser noen legge ut et bilde på sosiale medier, er du en person som tolker? En som tenker at nå vet du alt om personen eller situasjonen, ut i fra bildet du ser? Da er du ikke alene.

Jeg husker godt en samtale jeg hadde med en person som var sykemeldt med de utfordringer det bringer i hverdagen. Når vedkommende la ut bilder på sosiale medier kom det fort kommentarer fra «tolkere».

Forhastede konklusjoner

Eksempelvis la personen ut et bilde fra en tilstelning med middagsgjester. Da var mange hurtige med å konkludere med at bildet vitner om at personen bak middagen umulig kan være så plaget med helsen. Et middagsselskap viser tegn til overskudd og energi. «Når en kveld som dette kunne gjennomføres, burde personen kunne ha gått på jobb», tenker leserne av innlegget kanskje.

Hvilken helhet kan ses av et  bilde på et sosialt medie?

Realitetene

Hva vet denne tolkeren egentlig? For hvilken helhet kan ses av et  bilde på et sosialt medie? Ting er ikke alltid slik det kan virke, og det ligger alltid noe mer bak enn det vi kan tolke bare ved å se et enkelt bilde.

Hvis du for eksempel er av de som fort kan tenke at å lage mat og ha besøk er et tegn på å ha en velfungerende helse, husk at det, for alt du vet, kan være noen andre som har laget maten på bildet. Kanskje var den levert fra en restaurant. Bildet forteller heller ingenting om hva som krevdes i forkant av besøket. Kanskje var det behov for flere timers hvile, for å samle krefter og overskudd til å arrangere middagen. Eller kanskje lå det ting bak sykemeldingen som strengt tatt ikke sto i veien for å arrangere et middagsselskap.

Snakk med de du ser – ikke gjett basert på Facebook-bilder

Poenget mitt er at vi ikke skal anta noe somhelst før vi faktisk har tatt oss bryet med å spørre. Ingen skal heller måtte føle på et forklaringsbehov overfor andre. Vi må holde tilbake med å gjøre oss opp tanker og meninger om andres liv og helse basert på bilder vi ser på en skjerm. Tiden vi eventuelt bruker på dette, bør kanskje heller vies til en grad av selvransakelse.

Ikke vær den personen som leter etter noe å kritisere hos andre. En som dømmer ut fra bilder, uten å vite noe som helst om bakgrunn eller omstendigheter rundt det du ser. Gi heller en «like», og vær støttende. Det omvendte kan være enormt sårende.