Disse medlemmene av Ziasa-familien mistet livet da huset deres i Gaza ble bombet i 2014. Mannen bak bombingen kan bli Israels statsminister.
Statsministerkandidat i Israel står bak mange drap på palestinske sivile, og mediene er stilltiende vitner.
Eddie Whyte
Latest posts by Eddie Whyte (see all)

Norske medier dekket gjerne valget i Israel i midten av september, men lot være å informere om rettsaken mot tidligere general Gantz, som startet selve valgdagen, den 17. september.

Stillhet rundt historisk høring

Det burde vært en utmerket mediesak – samme dag som Gantz utfordret sittende statsminister Netanyahu under valget, foregikk det en historisk høring i en nederlandsk domstol der Gantz ble anklaget for krigsforbrytelser. Stillheten var overdøvende.

Massedrap

Bakgrunnen er israelske militærstyrkers bombing av Ziada-familiens hjem i Bureij-flyktningleiren i juli 2014 som reduserte familiehuset til ruiner i løpet av sekunder. Blant de døde var Ismail Ziadas mor, tre brødre, svigerinne og hans 12 år gamle nevø.

Ziada-familien er blant over 2000 palestinere som ble drept av det israelske militæret under det 51 dager lange dødelige angrepet på Gaza i 2014, noe israelerne døpte «Operation Protective Edge». De aller fleste var sivile, og over 500 var barn under 18 år. Mer enn 11.000 palestinere ble skadet, de fleste kvinner og barn. FNs menneskerettighetsråd fant bevis på «massive og systematiske krigsforbrytelser» og mente at strategien var godkjent på høyeste nivå i den israelske regjeringen.

FNs menneskerettighetsråd fant bevis på «massive og systematiske krigsforbrytelser»

Ismail Ziada, som nå er nederlandsk statsborger, etter flere år i landet, har engasjert menneskerettighetsadvokaten Liesbeth Zegveld som spesialiserer seg på krigsforbrytelser. Rettsaken er nokså unik i det at nederlandsk lov tillater statsborgere å ta opp sivile saker dersom anklageren ikke kan oppnå rettferdighet i det landet der krigsforbrytelsene ble begått.

Utfallet av saken kan få viktige ringvirkninger

Skulle familien lykkes, vil eventuelle kompensasjoner bli viet til et spesielt fond for palestinske ofre for krigsforbrytelser generelt og barn spesielt. Målet er en rettsavgjørelse der den israelske regjeringen blir holdt ansvarlig for de brutale drapene i Gaza, og som skaper presedens som kan være til nytte for andre ofre og forhåpentligvis hindre ytterligere israelske krigsforbrytelser mot palestinerne i Gaza.

Nesten 1000 mennesker og organisasjoner, med norske fagorganiserte i spissen, har bidratt til en internasjonal kronerulling for å støtte Ziada-familiens rettsak. Den internasjonale innsamlingsaksjonen har også mottatt støtte fra blant annet forfatter Susan Abulhawa, Dr. Ilan Pappe, Dr. Norman Finkelstein, Senator Frances Black, Dr. Swee Ang, Miko Peled, George Galloway og rockelegenden Roger Waters.

Fortsetter stillheten?

Den første runden i rettsaken har nå funnet sted. Den 29. januar 2020 vil dommerne offentliggjøre deres avgjørelse om saken kan viderebehandles i det nederlandske rettsapparatet.

Dersom Ziada-familien vinner frem og anklagene om krigsforbrytelser opprettholdes, kan vi da forvente at norske medier våkner og gir denne historiske menneskerettighetssaken den oppmerksomheten den fortjener?